O firmă deținută de statul ungar, care a cumpărat mai multe proprietăți în Transilvania, a adus 30 de milioane de euro în România, cea mai mare majorare de capital din februarie
148 de milioane de lei, echivalentul a 30 de milioane de euro a fost valoarea majorării de capital, iar în total, capitalul social al firmei este de circa 58 de milioane de euro, potrivit datelor Termene.ro consultate de Economica.net.
Manevi Pro Transilvania, cu sediul în Satu Mare, este deținută în proporție de 100% de către Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, despre care presa locală și cea din Ungaria au scris că este deținută de statul ungar.
Firma este administrată de Makkai Katalin din Târgu Mureș, mai arată datele Termene.ro , iar reprezentantul legal este Olah Zsanett, care este și administratorul hotelului Concordia din centrul orașului Târgu Mureș.
În 15 octombrie 2021, Manevi Zrt majora capitalul social al subsidiarei din România cu 28,6 milioane de lei, reprezentând valoarea imobilelor aduse ca aport la capitalul social. La 1 noiembrie același an, capitalul social al Manevi Pro Transilvania se majora cu 105 milioane de lei, reprezentând creanțele firmei din România către cea din Ungaria.
Majorarea din luna februarie a acestui an reprezintă aport de capital nou, de 148 de milioane de lei. Acum, firma are un capital social total de 281,5 milioane de lei, echivalentul a circa 58 de milioane de euro.
Publicația Atlatszo scrie că prin firma Manevi Pro Transilvania au fost cumpărate un hotel din Oradea, Hotelul Turist de trei stele și vila Raza Soarelui, amândouă din apropierea Lacului Roșu din județul Harghita.
Statul ungar a înglobat în așa-numita Fundație pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală două companii aflate în subordine: Manezi Zrt și Comitatus-Energia Zrt, potrivit Atlatszo. Fundația are ca scop achiziția și renovarea fostelor proprietăți ale Ungariei de pe teritoriile țărilor vecine, printre care și România. Fundația mai deține imobile în Slovacia, Slovenia și Croația.
Ce clădiri a cumpărat Manevi în România
Manevi ZRT a cumpărat în ultimii ani mai multe proprietăți imobiliare, în special clădiri vechi, cu valoare de patrimoniu, care au stat mai mult goale și care au nevoie de lucrări de renovare și restaurare.
Achizițiile au început în 2017, atunci când Manevi a cumpărat firma Dacia SA, cea care deținea clădirea hotelului cu același nume din Satu Mare.
Castelul Wesselenyi din Jibou a fost vândut de moștenitorii fostului proprietar către Manevi, deși autoritățile române au fost interesate de achiziția clădirii. Consiliul Județean a fost interesat, însă demersurile necesare au durat prea mult, iar castelul a fost vândut, scrie Mediafax.
Și hotelul Coroana din Sighetu Marmației, clădire monument istoric, a trecut în proprietatea Manevi, potrivit Atlatszo, dar și o clădire construită în 1910 din Carei.
Investigatoria a relatat pe larg despre achizițiile statului ungar și scrie că și alte clădiri din Transilvania sunt deținute de Manevi. Este vorba de Hotelul Ardealul, Castelul Mocsonyi și Teatrul Hirschl din Arad, Casa Teleki din Baia Mare, Hotelul Onix din Harghita, Hotelul Ferdinand din Hațeg și Hotelul Casino din Brosec.