Manevre militare de amploare ale Chinei lângă Hong Kong. Trump cere o întâlnire cu Jinping

Preşedintele american Donald Trump a cerut organizarea unei întrevederi personale cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a discuta despre criza politică din Hong Kong, informează BBC News. Imagini suprinse din satelit arată vehicule militare ale armatei chineze staţionate în Shenzen, în apropierea graniţei cu Hong Kong, relatează CNN. Vehiculele care au fost staţionate recent în zonă pot fi văzute în interiorul unui stadion, aproape de portul din Hong Kong.
Economica.net - joi, 15 aug. 2019, 05:33
Manevre militare de amploare ale Chinei lângă Hong Kong. Trump cere o întâlnire cu Jinping

Statele Unite sunt ”profund îngrijorate” de mişcările paramilitare din apropierea Hong Kongului, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, avertizând că erodarea continuă a autonomiei teritoriului pune în pericol statutul preferenţial de care beneficiază conform legislaţiei americane, transmite Reuters citat de News.ro.

Marţi, preşedintele Donald Trump a citat serviciile americane de informaţii afirmând că guvernul chinez deplasează trupe la graniţa cu Hong Kong şi a făcut apel la calm, în timp ce ciocnirile continuă între protestatari şi autorităţile din fosta colonie britanică.

Oficialul Departamentului de Stat s-a referit la ”mişcările paramilitare chineze de-a lungul frontierei cu Hong Kong”, dar nu a dat detalii.

Nu este clar dacă Trump s-a referit marţi la activităţi noi sau la relatările presei.

Publicaţia chineză de stat Global Times a relatat în această săptămână că poliţia chineză efectuează exerciţii în oraşul vecin Shenzhen.

Purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat a reiterat un apel al Statelor Unite adresat tuturor părţilor de a se abţine de la violenţe, afirmând că este important ca guvernul din Hong Kong să respecte ”libertatea de expresie şi adunările paşnice”, iar Beijingul să îşi respecte angajamentele de a permite Hong Kongului un grad ridicat de autonomie.

Demonstraţiile din Hong Kong reflectă ”îngrijorări largi şi legitime legate de erodarea autonomiei Hong Kongului”, adăugând că erodarea continuă a autonomiei pune în pericol statutul său special în afacerile internaţionale.

O lege americană din 1992 permite acordarea unui tratament preferenţial Hong Kongului în domeniul comerţului şi al economiei, comparativ cu China. Domeniile de aplicare a tratamentului special includ vizele, aplicarea legii şi investiţiile.

Un reputat senator american a avertizat marţi China că Hong Kongul ar putea pierde statutul comercial special în relaţiile cu SUA dacă Beijingul va interveni direct să combată protestele pro-democraţie tot mai violente care au loc în oraş.

Trump, care vizează un acord comercial major cu China pentru corectarea dezechilibrelor comerciale, a fost criticat de Congres şi alte părţi pentru că nu adoptă o poziţie publică mai fermă în privinţa Hong Kongului şi pentru că a caracterizat protestele drept ”revolte” care trebuie rezolvate de China.

Miercuri, preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe din Camera reprezentanţilor, democratul Eliot Engel, şi principalul reprezentant republican în această comisie, Michael McCaul, au spus că sunt îngrijoraţi că la 30 de ani de la masacrul din piaţa Tiananmen China ar putea lua în considerare oprirea cu brutalitate a protestelor paşnice.

Tot miercuri, Departamentul de Stat a publicat un avertisment de călătorie, cerând o precauţie mai mare în Hong Kong, din cauza tulburărilor civile.a

Protestele din Hong Kong au loc de mai multe săptămâni, fiind declanşate de un proiect de lege care ar fi permis extrădarea în China a locuitorilor insulei, pentru a fi judecaţi. Proiectul a fost retras în urma protestelor, dar acestea au continuat, apărând şi alte solicitări pro-democratice. Miercuri, cursele aeriene au revenit la normal pe aeroportul din Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din lume, care a fost închis timp de două zile, fiind ocupat de demonstranţi.

Poliţia din Hong Kong a dispersat cu gaze lacrimogene sute de manifestanţi adunaţi în faţa unui comisariat de poliţie, în cartierul Kowloon, relatează Reuters.

Potrivit unor fotografi Reuters şi jurnalişti de televiziune prezenţi la faţa locului, poliţia a tras în mai multe rânduri cu gaze lacrimogene asupra unor manifestanţi care îndreptau raze laser către postul de poliţie şi ardeau false bancnote la marginea trumului.

Pe aeroportul din acest centru financiar asiatic activitatea s-a reluat miercuri, după anularea unor sute de zboruri luni şi marţi şi ciocniri între manifstanţi şi membri ai forţelor de ordine în incintă.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...