Manifestaţia anticorupţie continuă la Chişinău: 30 de corturi instalate în orăşelul ‘Demnităţii şi Libertăţii’

Economica.net
07 09. 2015
chisinau_34567898765432_30371100_05378000

Manifestanţii, care şi-au amplasat corturile chiar în faţa clădirii guvernului, afirmă că nu vor pleca până nu vor avea un răspuns clar din partea autorităţilor la revendicările înaintate, intenţionând să protesteze non-stop, scrie Agerpres.

La acţiunea de protest organizată duminică de Platforma Civică ‘Demnitate şi Adevăr’ – o mişcare de opoziţie creată de jurnalişti, politologi şi militanţi ai societăţii civile din Republica Moldova care militează pentru valorile integrării europene – au participat aproximativ 40.000 de oameni, potrivit unor estimări, în timp ce organizatorii au avansat cifra de 100.000 de manifestanţi, potrivit Radio Chişinău.

Protestatarii au solicitat demisia preşedintelui Nicolae Timofti, organizarea de alegeri anticipate până în martie 2016, alegerea preşedintelui prin vot direct, anchetarea celor implicaţi în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar, demisia şefului Centrului Naţional Anticorupţie şi a Procurorului General.

În cadrul acţiunii de protest, un grup de activişti ai mişcării extremiste Antifa a provocat altercaţii în faţa Procuraturii Generale. Forţele de ordine au reţinut opt membri ai mişcării, la care au fost găsite obiecte din metal, inclusiv lacăte şi lanţuri.

Dezamăgiţi de clasa politică actuală, manifestanţii şi-au exprimat sprijinul pentru fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, care a fost îndepărtată din axa guvernamentală după ce a declarat public că Republica Moldova ‘este un stat captiv, controlat de oligarhi’. Maia Sandu, pe care unii lideri ai platformei ‘Demnitate şi Adevăr’ o vedeau chiar în fruntea acestei mişcări, nu a participat însă la mitingul de duminică, întrucât nu se afla la Chişinău, adresând doar un mesaj manifestanţilor.

‘Guvernul are un grup de lucru, cu miniştrii responsabili. Suntem dispuşi să ne întâlnim cu reprezentanţii cetăţenilor şi vom comunica tot ce avem noi pe dimensiunea guvernamentală. Sper să găsim un numitor comun’, a declarat premierul Valeriu Streleţ, avertizând că, din cauza instabilităţii politice, misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi-ar putea anula vizita în Republica Moldova, confirmată pentru 22 septembrie.

Reprezentanţii protestatarilor au refuzat să meargă duminică la Ministerul Agriculturii, unde urma să aibă loc întrevederea cu premierul Valeriu Streleţ, care a insistat că executivul este reprezentarea puterii în stat şi la sediul guvernului ar trebui să aibă loc discuţiile şi nu în piaţă. Şeful executivului s-a arătat însă deschis dialogului, indicând că întâlnirea cu reprezentanţii manifestanţilor ar putea să aibă loc într-un alt loc convenit de comun acord.