Manifestaţii ale muncitorilor în Bangladesh: Mii de oameni cer măriri salariale

Poliţia din Bangladesh a tras cu gloanţe de cauciuc, luni, pentru a dispersa mii de muncitori din industria textilă care cereau furioşi creşteri salariale, în contextul dezbaterii privind condiţiile lor de muncă, după moartea a 1.127 de angajaţi în prăbuşirea unui imobil, lângă Dhaka.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 15:28
Manifestaţii ale muncitorilor în Bangladesh: Mii de oameni cer măriri salariale

Poliţia afirmă că a intervenit după ce muncitorii au blocat accesul pe un drum, în zona industrială Ashulia, la periferia capitalei, unde se află sute de fabrici de confecţii care lucrează pentru grupuri occidentale, precum cel american Walmart sau francez Carrefour.

Săptămâna trecută, aceste fabrici au fost închise câteva zile din cauza violenţei muncitorilor. Ele s-au redeschis vineri, Asociaţia Fabricanţilor şi Exportatorilor de Textile din Bangladesh (BGMEA) anunţând că a obţinut garanţii din partea Guvernului că fabricile vor beneficia de o „securitate sporită”.

După prăbuşirea unui imobil, pe 24 aprilie, care s-a soldat cu 1.127 de morţi, muncitorii din industria textilă, plătiţi cu 38 de dolari americani (30 de euro) lunar, au întrerupt lucrul aproape zilnic pentru a cere creşteri salariale şi executarea proprietarului imobilului.

„Ei solicită salarii mai bune. Noi am tras cu gloanţe de cauciuc şi am făcut uz de gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, deoarece au devenit violenţi şi au ocupat un drum”, a declarat pentru AFP şeful poliţiei din Ashulia, Badrul Alam.

În opinia sa, aproximativ 20.000 de muncitori au luat parte la manifestaţie. Potrivit şefului poliţiei districtului, Mustafizur Rahman, erau 12.000.

Postul privat de televiziune Ekattor a anunţat că 50 de persoane au fost rănite în ciocnirile care au avut loc între poliţie şi muncitori.

Salariul minim lunar a fost stabilit la 38 de dolari americani în noiembrie 2010, un tratament calificat recent drept „muncă de sclavi” de către Papa Francisc. Sindicatele cer ca salariile de bază lunare să fie majorate la aproximativ 100 de dolari americani (77 de euro).

Bangladeshul este cel de-al doilea exportator mondial de îmbrăcăminte, un sector favorizat de salariile mici şi o forţă de muncă abundentă. Anul trecut, acest sector-cheie al economiei reprezenta 80% din exporturile ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței analizează preluarea de către Romcim a două stații de betonare ale BCC Agregate Betoane
Consiliul Concurenței analizează preluarea de către Romcim a două stații de betonare ale BCC Agregate Betoane
Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care Romcim S.A. intenționează să preia două unități de producere a betoanelor, de tip Liebherr, care aparțin BCC Agregate Betoane SRL,......
Sindicaliștii de la Metrou vor protesta săptămâna viitoare în fața Guvernului, urmând după aceea greva japoneză și greva de exces de zel din cauza ordonanței trenuleț
Sindicaliștii de la Metrou vor protesta săptămâna viitoare în fața Guvernului, urmând după aceea greva japoneză ...
Sindicaliştii de la Metrou vor picheta Ministerul Finanţelor şi vor manifesta în faţa Guvernului săptămâna viitoare ...
Garsoniera de 27 mp și un sfert de milion de euro din Cluj-Napoca. Cum arată și unde e
Garsoniera de 27 mp și un sfert de milion de euro din Cluj-Napoca. Cum arată și unde e
O garsonieră din centrul orașului Cluj-Napoca poate candida la titlul de cea mai scumpă locuință din România. Garsoniera ...
Prelungirea Ghencea: Start lucrări la tronsonul de lângă Pasajul Domneşti
Prelungirea Ghencea: Start lucrări la tronsonul de lângă Pasajul Domneşti
Secretarul de stat in Transporturi Irinel Ionel Scrioşteanu a anunțat joi startul lucrărilor la tronsonul de lângă Pasajul ...