Manifestaţii violente pentru creşteri salariale în Bangladesh. Sute de fabrici de confecţii au fost închise
‘Peste 250 de fabrici de confecţii au fost închise în timpul manifestaţiilor, până la 50 de fabrici au fost vandalizate, dintre care patru sau cinci incendiate’, a declarat pentru AFP Sarwar Alam, şeful poliţiei din Gazipur, suburbie a capitalei Dacca.
Bangladesh este unul din principalii exportatori mondiali de confecţii, cu circa 3.500 de fabrici care lucrează pentru mărci occidentale şi furnizează 85% din exporturile anuale totale de 55 miliarde de dolari.
Condiţiile de muncă sunt însă dure pentru mulţi din cei 4 milioane de angajaţi, în majoritate femei. Aceştia cer majorarea de aproape trei ori a salariului minim lunar, de la 8.300 de taka (70 de euro) la 23.000 de taka (190 de euro), în timp ce Asociaţia producătorilor şi exportatorilor de confecţii din Bangladesh (BGMEA) nu propune decât o creştere de 25%.
Conform cifrelor poliţiei, doi muncitori au fost ucişi şi zeci au fost răniţi în cursul manifestaţiilor, care au început săptămâna trecută şi au devenit violente luni.
Câteva mii de muncitori au blocat drumurile din cartierele industriale din jurul capitalei. La Gazipur, poliţiştii ‘au tras tiruri cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare asupra a aproape 1.000’ de muncitori, care ‘au fost dispersaţi şi au părăsit locul în linişte’, a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul poliţiei, Abu Siddique.
Trupe paramilitare ale grănicerilor din Bangladesh (BGB) au fost desfăşurate pentru ‘a preveni violenţa’ în zonele cele mai afectate, a declarat locotenent-colonelul Zahid Parvez.
Reţeaua mondială de apărare a drepturilor lucrătorilor, Clean Clothes Campaign, a ‘condamnat cu fermitate represiunea violentă’, acuzând companiile cliente că au refuzat să susţină public revendicările angajaţilor.
Potrivit comisarului adjunct al poliţiei din Dacca, Nazmul Hasan, poliţia suspectează Partidul Naţionalist din Bangladesh (BNP, de opoziţie) că a incitat la aceste manifestaţii într-un moment în care adunări antiguvernamentale violente zguduie ţara pentru a cere demisia şefei guvernului, Sheikh Hasina, înaintea alegerilor prevăzute la sfârşitul lui ianuarie.