Manolescu, MFP: Strict din perspectiva veniturilor, Codul Fiscal ar fi încadrabil în buget
‘În prezentarea anterioară, se menţiona că impactul direct al Codului Fiscal ar fi de 17 miliarde de lei, iar cu efectele de runda a doua de 11 – 12 miliarde de lei, poate chiar 10 miliarde de lei. Având în vedere aceste creşteri pe care bugetul l-a avut an de an, putem constata că, strict din perspectiva veniturilor, Codul Fiscal ar fi încadrabil în buget. Problema care apare este legată de cheltuieli’, a spus Dan Manolescu.
Reprezentantul MFP a arătat că, de la an la an, bugetul a înregistrat venituri mai mari din 2009 şi până în prezent. Astfel, în 2010, faţă de 2009, bugetul a înregistrat venituri mai mari cu 11 miliarde de lei, în 2011 faţă de 2010 creşterea a fost de 13 miliarde de lei, în 2012 raportat la 2011 de 12 miliarde de lei, în 2013 faţă de 2012 de 7 miliarde de lei, iar în 2014 comparativ cu anul anterior de 14 miliarde de lei, . Potrivit sursei citate, anul acesta, faţă de 2014, creşterea veniturilor la buget ar putea fi de 12 miliarde de lei sau chiar de 19 miliarde de lei.
‘Toată discuţia legată de responsabilitate bugetară şi noul Cod Fiscal se reduce, în fapt, la responsabilitate fiscal-bugetară şi la câteva măsuri din Codul Fiscal care generează de fapt un impact major. Codul Fiscal în sine a devenit un obiect de dispută când, de fapt, în ansamblul său, are alt obiectiv. O serie de măsuri din el au devenit criticate, criticabile, puse la îndoială ca şi sustenabilitate, dar, în ansamblul său, Codul Fiscal, chiar şi cu aceste măsuri, dacă ar fi nevoie să-l încadrăm în buget, se poate face’, a subliniat Dan Manolescu.
Secretarul de stat în MFP a afirmat că, în luna mai, bugetul înregistra un excedent de 0,9% din PIB, iar în iunie este posibil ca acesta să ajungă la 0,58% din PIB.
Manolescu a explicat că s-a pornit în exerciţiul de rescriere a Codului Fiscal de la nevoia de clarificare a legislaţiei, de a pune la un loc toate acele lucruri care, de-a lungul timpului, au fost modificate, schimbate şi rămase necorelate, respectiv pentru a face Codul Fiscal mai facil pentru contribuabili, în primul rând, dar şi pentru organele fiscale.