‘Începând din această seară vom avea întâlniri la nivelul companiilor feroviare, pentru a schiţa acordul pe care trebuie să îl semnăm cât mai repede cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Finanţelor, privind o creştere a salariilor cu 2,4%, pentru următoarele luni. În luna iunie sau iulie ne vom prezenta în faţa reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional şi vom încerca să-i convingem că s-a făcut o greşeală şi că se impune o creştere a salariilor cu 10%, posibil după rectificarea bugetară din luna august. În orice caz, protestele vor continua dacă în următoarele zile nu vom primi garanţii ferme privind semnarea acestui acord şi – implicit – parafarea noilor Contracte Colective de Muncă’, a spus Iulian Măntescu.
La rândul său, Viorel Istrate, secretarul general al Federaţiei Mişcare Comercial, a precizat că s-au primit deja notificările privind disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la compania CFR Marfă.
‘Noua conducere a companiei CFR Marfă are sarcina de a calcula care este necesarul de salariaţi pentru a duce la bun sfârşit contractele aflate în derulare. Dacă vor fi disponibilizaţi 2.500 de oameni, nu se va mai putea transporta marfa pentru care s-au semnat deja contracte’, a afirmat Viorel Istrate.
Angajaţii Companiei Naţionale de Căi Ferate ‘CFR’ SA au declanşat, miercuri dimineaţă, un protest spontan care a determinat oprirea în staţiile de cale ferată, pe întreaga reţea feroviară, a 278 de trenuri de călători, în intervalul orar 7,00 – 9,00.
Federaţiile sindicale din transportul feroviar anunţaseră, în urmă cu o săptămână, că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, cu prevederi favorabile salariaţilor.
În context, administraţia CFR Călători a amintit că, pentru încheierea noului contract colectiv de muncă, au fost derulate toate etapele prevăzute de lege.