Măntescu (FMLR): Cineva trebuie să-și asume răspunderea pentru eșecul privatizării CFR Marfă

Economica.net
25 10. 2013
cfr_marfa_03817000

‘Am pus problema eșecului privatizării CFR Marfă și chiar i-am acuzat /pe membrii delegației FMI, n.r./ că sunt de vină din cauza termenelor scurte care au fost impuse, dar și că Guvernul României nu și-a asumat acest eșec. Eu nu spun că FMI este de vină pentru eșecul acestei privatizări, dar cineva trebuie să-și asume răspunderea pentru aceste termene scurte. Nu putem să ne jucăm cu această privatizare așa cum s-a jucat Guvernul României’, a spus Măntescu.

Acesta a adăugat că, în cazul reluării procedurii de privatizare a CFR Marfă, ar trebui să existe termene mult mai lungi.

‘Eu am solicitat ca, dacă se reia procedura de privatizare, să se țină și de alte metode și aici am dat exemplu Polonia. Singurul lucru concret care s-a spus este că trebuie reluată procedura de privatizare a CFR Marfă. Din punctul meu de vedere, trebuie reluată procedura cu termene lungi. Anul acesta nu este timp de o nouă licitație. O nouă strategie impune parcurgerea unor noi pași și să fie în conformitate cu legislația din România făcută publică pe site-ul ministerului’, a menționat oficialul FMLR.

Privatizarea CFR Marfă a eșuat, întrucât clauzele suspensive de care era condiționată finalizarea tranzacției nu au fost îndeplinite, iar cumpărătorul, Grup Feroviar Român, nu a plătit întreaga sumă licitată până la 14 octombrie, când era data-limită prevăzută în Hotărârea de Guvern.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată, pe 20 iunie 2013, câștigătoare a competiției pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societății către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Prețul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR și-a asumat investiții de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

Reprezentanții sindicatelor s-au întâlnit, vineri seară, cu echipa FMI, pe agenda discuțiilor figurând, printre altele, Legea dialogului social, salariul minim și reforma în sănătate.

Tot vineri, delegația FMI a fost la Palatul Victoria, pentru a discuta cu reprezentanții Guvernului, și s-a întâlnit și cu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară.

Misiunea FMI efectuează o vizită la București în perioada 22 octombrie — 5 noiembrie pentru discuții privind evaluarea Acordului Stand-By cu România, care a fost aprobat pe 27 septembrie de boardul Fondului.

Misiunea FMI are loc în comun cu echipe ale Comisiei Europene și Băncii Mondiale.