Pentru ca toate activitățile să fie realizate coerent, unitar și profesionist este necesară colaborarea cu firme specializate. Iată care sunt pașii de urmat pentru reciclarea deșeurilor și care sunt avantajele oferite de Marathon EPR, organizație de implementare a obligațiilor privind responsabilitatea extinsă a producătorului.
Reciclarea este procesul de transformare a deșeurilor în noi materiale și obiecte. Activitățile economice se axează pe reciclare pentru reutilizarea materialelor și produselor existente. Obiectivul principal constă în crearea de noi articole, într-un mod sustenabil, cu un consum redus de energie și cu grijă pentru protejarea mediului înconjurător.
Pașii reciclării sunt pregătirea deșeurilor (curățare, eliminarea riscului de contaminare a materialelor ce urmează să fie reciclate), colectarea deșeurior, sortarea deșeurior (hârtie, carton, sticlă, metal, anumite tipuri de plastic, electronice și electrocasnice, baterii, uleiuri, textile) și procesarea deșeurilor (prelucrarea efectivă, pe baza unor procedee omologate, în scopul valorificării deșeurilor).
Când este vorba despre reciclare și importanța ei, diferența dintre eșec și succes se află în gradul de profesionalizare a acestei activități complexe. Pentru îndeplinirea obligațiilor de mediu, se recomandă ca agenții economici să colaboreze cu OIREP-uri, care sunt organizații de implementare a obligațiilor privind responsabilitatea extinsă a producătorului.
O astfel de organizație este Marathon EPR, cu experiență de peste 5 ani în implementarea schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor din România. Echipa de specialiști de la Marathon EPR analizează specificul business-ului și stabilește volumul, structura și dinamica deșeurilor produse anual de compania respectivă, atât la sediul social, cât și la punctele de lucru sau în amplasamentele logistice.
Noile reglementări din domeniul reciclării aduc modificări semnificative în normele de aplicare a obligațiilor de mediu, de aceea este necesară colaborarea cu experți în domeniu. De la firme de producție și comercializare până la companii de transport, import-export și magazine online, toți agenții economici trebuie să respecte procedurile de marcare a ambalajelor reciclabile și de raportare a cantității de ambalaje produse.
Trebuie monitorizate cantitățile de deșeuri, în funcție de tipul lor: deșeuri inerte și nepericuloase, deșeuri reciclabile, deșeuri valorificate prin alte procese decât reciclarea, deșeuri eliminate prin depozitare. Pe baza acestor observații se realizează raportări trimestriale și anuale, obligatorii prin lege.
Marathon EPR preia responsabilitățile de raportare ale firmelor din diferite sectoare economice. Pentru că este un OIREP de încredere, cu expertiză vastă și experiență relevantă, stabilește în mod transparent și profesionist taxele și contribuțiile ce trebuie plătite către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). De asemenea furnizează suport pentru raportările către ANPM (Agenția Națională pentru Protecția Mediului) și pentru obținerea vizei anuale a autorizației de mediu.
Colaborarea cu Marathon EPR reprezintă certitudinea respectării țintelor de reciclare și valorificare, prin înregistrarea, declararea, raportarea și achitarea obligațiilor de mediu, așa cum cere legislația în vigoare.