Marca Nissan va avea un alt importator în România. Cine ar putea lua locul Renault Commercial Roumanie

Importul în România al autovehiculelor Nissan ar putea fi preluat din vara anului viitor de o altă companie decât Renault Commercial Roumanie. Potențialul nou importator ar rezulta din colaborarea unei companii maghiare cu una portugheză.
Robert Stan - joi, 28 nov. 2024, 10:59
Marca Nissan va avea un alt importator în România. Cine ar putea lua locul Renault Commercial Roumanie

O companie, alta decât actualul importator Renault Commercial Roumanie, a negociat cu reprezentanța Nissan din Europa, preluarea importului pentru piața din România. În acest context, din vara anului viitor va exista o altă entitate care va importa mașinile mărcii japoneze în România, subordonându-se direct Nissan Europa.

La solicitarea Economica.net, oficialii actualului importator, Renault Commercial Roumanie, au declarat că „procesul de import și distribuție pentru marca Nissan a fost reorganizat. Astfel, Nissan a decis ca, începând de la sfârșitul primului semestru al anului 2025, să își continue activitatea de importator cu un nou partener. Până la acea dată, Renault Commercial Roumanie va rămâne importatorul oficial Nissan și își va desfășura activitatea de distribuție prin partenerii autorizați din țară, oferind clienților săi același nivel de calitate și servicii. Informațiile despre viitorul importator vor face obiectul unei comunicări separate ulterior”.

Aparent, compania care va importa marca Nissan în România din 2025 va fi rezultatul unei colaborări între maghiarii de la AutoWallis și o puternică firmă din Portugalia implicată în afaceri cu mașini. Conform surselor Economica.net, aceasta ar putea fi Salvador Caetano.

Nu este încă foarte clar cum va fi afectată actuala rețea de comercializare a mașinilor Nissan în România, dar sunt de așteptat anumite modificări care vor implica statutul firmelor cu care noul importator va colabora în România, deținerea stocurilor și alte lucruri de acest fel.

Este însă destul de limpede că efectele vor viza zona de comerț, nu și cea de service, pentru că acolo activitatea trebuie să continue în așa fel încât să fie respectată legislația care protejează clienții existenți.

Până la publicarea acestui articol, reprezentanții potențialului nou importator nu au răspuns solicitării de a furniza o poziție oficială pe această temă.

AutoWallis, puternic grup maghiar din domeniul comerțului cu mașini, este reprezentat în România de AutoWallis Distribution, companie care importă mașinile SsangYong produse de firma KG Mobility din Coreea. Printre modelele vândute în România se numără deja cunoscutele Rexton, Musso, Tivoli, Tivoli Grand, Torres sau Korando E-Motion. Așa cum ați aflat deja e la Economica.net, aceeași firmă AutoWallis Distribution a devenit în primăvara acestui an importatorul în România al brandului chinez de vehicule comerciale Farizon, parte grupului chinez Geely.

Salvador Caetano este un grup portughez cu prezență internațională atât în comerțul cu mașini cât și în industria auto și chiar cea aeronautică. În domeniul comerțului cu mașini, grupul este cel mai mare operator de retail auto din Portugalia, cu o prezență consolidată în Spania,Suedia, Portugalia, Danemarca, state din Africa sau Columbia. În total, Salvador Caetano reprezintă diferite mărci – printre care se numără – Alfa Romeo, Alpine, BMW, BYD, Chery, Dacia, Dongfeng, Fiat, Ford, Hyundai, Kia, Nissan, Peugeot, Renault, Skoda, Toyota sau Volkswagen, în 41 de țări.

Producătorul auto Nissan Motor, nevoit să caute noi investitori

Dacă în România marca Nissan va schimba importatorul, la nivel mondial se confruntă cu o situație mult mai dificilă. Conform Financial Times, compania niponă caută un investitor pe termen lung care să preia o parte dintre acţiunile vândute recent de partenerul francez Renault.

Nissan Motor, al treilea mare producător japonez de automobile în funcţie de vânzările de vehicule, nu exclude posibilitatea ca rivalul Honda să cumpere o parte dintre acţiunile sale, susţine Financial Times citând surse din apropierea discuţiilor.

La începutul acestei luni, Nissan a emis o avertizare de profit şi, de asemenea, a anunţat planuri vizând eliminarea a 9.000 de locuri de muncă la nivel global, după ce a fost afectat de vânzările slabe din SUA şi China, cele mai importante pieţe ale sale.

Anul trecut, Nissan şi Renault au decis să revizuiască parteneriatul lor, după ce alianţa lor veche de câteva decenii s-a deteriorat în ultimii ani. Conform unui parteneriat încheiat în 1999, Renault deţinea 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controla un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu avea drepturi de vot la grupul francez.

Renault a vândut o tranşă iniţială de acţiuni Nissan, în valoare de 765 milioane de euro, la finele anului trecut, şi un nou pachet de 2,5% la finele lunii martie, mai repede decât se aşteptau analiştii. Constructorul francez intenţionează să îşi reducă participaţia pe care o deţine la Nissan până la 15%, de la un nivel iniţial de 43%.

Te-ar mai putea interesa și
A început procesul în care fostul președinte francez Nicolas Sarkozy este acuzat de finanțarea ilegală a campaniei sale din 2007cu bani din Libia
A început procesul în care fostul președinte francez Nicolas Sarkozy este acuzat de finanțarea ilegală a campaniei sale ...
La Paris a început luni al cincilea proces în cinci ani în care este inculpat fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, acuzat de data aceasta, alături de trei foști miniştri, de finanţare......
Tricourile purtate de LeBron și Bronny James în primul meci disputat împreună au fost vândute cu peste 100.000 de dolari
Tricourile purtate de LeBron și Bronny James în primul meci disputat împreună au fost vândute cu peste 100.000 de dolari
Tricourile purtate pe data de 22 octombrie de LeBron James şi Bronny James, care au devenit cu această ocazie primul duo ...
INHGA: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creștere în această săptămână
INHGA: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creștere în această săptămână
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere pe parcursul acestei săptămâni până ...
Asigurarea opţională la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate costă 2.430 de lei: model de completare a declaraţiei unice
Asigurarea opţională la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate costă 2.430 de lei: model de completare a declaraţiei ...
Asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări ...