Marcel Boloș: Prin intermediul BID vom crea un cadru financiar robust pentru proiecte inovatoare şi durabile

Banca de Investiţii şi Dezvoltare va acţiona ca un catalizator pentru dezvoltarea economică şi va sprijini sectoarele cheie, deschizând noi oportunităţi pentru antreprenori, investitori şi comunităţi locale, potrivit ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.
AGERPRES - joi, 16 nov. 2023, 21:37
Marcel Boloș: Prin intermediul BID vom crea un cadru financiar robust pentru proiecte inovatoare şi durabile

Actul constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare – S.A. (BID) a fost aprobat în şedinţa de joi a Executivului.

„Încă de la audierile pentru preluarea portofoliului de ministru al Finanţelor am spus că un obiectiv important de mandat va fi să operaţionalizăm Banca de Investiţii şi Dezvoltare, cu viziunea clară de a performa ca instituţie centrală de dezvoltare care să deservească întreprinderile româneşti şi alte entităţi din sectorul public şi privat. Prin intermediul ei, vom crea un cadru financiar robust pentru proiecte inovatoare şi durabile, care vor contribui la modernizarea infrastructurii şi la stimularea creşterii economice. Această instituţie va acţiona ca un catalizator pentru dezvoltarea economică şi va sprijini sectoarele cheie, deschizând noi oportunităţi pentru antreprenori, investitori şi comunităţi locale”, a transmis ministrul Marcel Boloş, comform unui comunicat al MF, relatează Agerpres.

Obiectivele strategice ale BID sunt: facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii; asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii; sprijinirea procesului de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat; furnizarea de asistenţă tehnică.

BID se înfiinţează ca societate pe acţiuni de tip închis, instituţie de credit, persoană juridică de drept privat, deţinută pe toată perioada de funcţionare de statul român, prin Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar unic, sub supravegherea Băncii Naţionale a României, cu respectarea prevederilor Regulamentului nr. 4/2023 emis de BNR care reglementează cerinţele privind evaluarea adecvării membrilor organului de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul băncii de dezvoltare.

Capital social subscris este de 3 miliarde de lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul comerţului este de 119 milioane de lei, diferenţa urmând a se achita în 2 tranşe până la finalul anului 2024.

Misiunea generală a BID este de a sprijini dezvoltarea economică şi socială, competitivitatea economică, inovarea şi creşterea economică sustenabilă, în scopul remedierii disfuncţionalităţilor de pe piaţa financiară, pe baza unei analize independente ex-ante.

Obiectul de activitate al băncii, tipurile de activităţi desfăşurate atât în nume propriu cât şi în nume şi cont stat, beneficiarii ţintă sunt cele deja prevăzute de cadrul legal aplicabil în vigoare. BID beneficiază de garanţia statului pentru executarea principalului aferent obligaţiilor de plată asumate în nume şi pe cont propriu de către bancă, precum şi pentru executarea tuturor obligaţiilor de garantare asumate de către aceasta, în cazul în care obligaţiile respective nu beneficiază de nicio altă garanţie.

Organul de conducere este adunarea generală a acţionarilor, banca fiind administrată în sistem dualist de către un Consiliu de Supraveghere alcătuit din șapte membri numiţi de către adunarea generală a acţionarilor pentru un mandat de maximum patru ani cu posibilitatea de a fi realeşi, şi de către un Directorat alcătuit din trei membri, numiţi de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de patru ani, de asemenea cu posibilitatea de reînnoire.

Primii membri ai organelor statutare ale băncii au fost selectaţi în urma unei proceduri de selecţie, cu respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal şi transparenţei, precum şi în conformitate cu metodologia prevăzută în cadrul HG nr. 1204/2022 şi prevederile Legii nr. 207/2022 şi ale reglementărilor emise de Banca Naţională a României, asigurându-se totodată o diversificare a competenţelor la nivelul organelor statutare ale Băncii. Mandatul primilor membri este de doi ani şi nu poate fi reînnoit.

Componenţa primului Consiliu de Supraveghere al BID este următoarea: preşedinte Nanu Ştefan şi membri: Ciobănaşu George-Romeo, Badea Dorin-Alexandru, Tănase Ioana, Marinel Gheorghe, Popescu Mioara, Iliescu Daniela-Elena.

Componenţa directoratului va fi: preşedinte Sandu Dănuţ- Leonard şi membri Nicolescu Raluca-Ana-Maria şi Kubinschi Florian-Raimund.

Primul auditor financiar al băncii, selectat prin procedură de selecţie derulată de către MF, în calitate de acţionar unic, este Pricewaterhousecoopers Audit SRL.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...