Cum funcționează primul robot din retail pe care Carrefour l-a „angajat” în magazinul din Băneasa. Va exista unul în fiecare hypermarket al rețelei

Retailerul francez Carrefour a "angajat" pentru magazinul său din Băneasa un robot care se asigură că prețurile de la raft ale produselor sunt cele corecte și că nu există lipsuri pe raft. În plus, robotul, pe care l-au botezat Marcel, poate anticipa dacă anumite rafturi vor avea nevoie de reaprovizionare până la sfârșitul zilei. Robotul va fi o prezență în toate hypermarketurile Carrefour în următorii ani.
Alina Stanciu - joi, 24 nov. 2022, 21:57
Cum funcționează primul robot din retail pe care Carrefour l-a

În magazinul Carrefour din Băneasa „lucrează” de câteva săptămâni Marcel, un robot dezvoltat de Carrefour în parteneriat cu compania de tehnologie Rinf tech, care are rolul de a verifica prețurile produselor și disponibilitatea mărfii la raft. Este primul de acest fel din retailul autohton, dar va fi o prezență în toate magazinele mari ale lanțului francez. Pentru unitățile mai mici, compania va folosi o aplicație mobi care reproduce în mare măsură ceea ce face robotul, folosind algoritmii de calcul la o scara mai mica.

„Ne dorim să avem câte un robot în fiecare magazin hyper. Estimăm că acest lucru se va întâmpla în următorii ani”, au declarat pentru Economica oficialii companiei.

Marcel are înfățișarea unui cărucior pe care este amplasat un stâlp echipat cu 8 camere RGB, plus alte 8 camere video profesionale. Pentru a funcționa, acesta are nevoie de un singur angajat care îl împinge printre rafturi și-i monitorizează activitatea. Astfel, restul angajaților care se ocupau de acest lucru pot face alte activități.

„Marcel este direct responsabil de scanarea automată a produselor de pe rafturi, cu rolul de a verifica prețurile, identifica articolele lipsă de pe rafturi și anticipa dacă anumite rafturi vor avea nevoie de reaprovizionare până la sfârșitul zilei. Înainte, tot acest proces era făcut manual, de către angajați. Acum, cu ajutorul robotului Marcel, încercăm să le oferim angajaților oportunități de a se concentra pe activități mai puțin time consuming (consumatoare de timp), cu scopul final de a-și dezvolta abilitățile profesionale”, a explicat pentru Economica, Nicolae Drîmbu, Head of Innovation, Carrefour România.

Ce face și cum face Marcel ca prețurile să fie corecte și rafturile pline

Cele 16 camere ale lui Marcel îi permit să extragă textul de pe etichete, să scaneze codul de bare și să caute în baza de date cu care este integrat în timp real informații precum prețul corect de vânzare. Astfel, poate corecta prețurile greșite prin imprimarea etichetelor corecte. Astfel, retailerul elimina posibilitatea ca unele produse să aibă afișate la raft prețuri greșite, ceea ce ar putea atrage evident nemulțumirea clienților, dar și eventale amenzi din partea ANPC, spre exemplu.

Aceleași informații pe care Marcel le poate citi  sunt utilizate pentru a căuta în baza de date detalii despre stocul disponibil-  dacă și unde se găsește depozitat. O listă de articole care urmează să fie aduse la raft va fi pregătită și listată în ordinea priorității de vânzare.

Nu în ultimul rând, Marcel poate anticipa riscul „Out Of Shelf”, adică situația în care raftul să fie parțial gol. Problema este tratată ca o sarcină de mărfuri, în care algoritmul ia în considerare vânzările în timp real, disponibilitatea teoretică a stocului și capacitatea raftului. Sarcina lui Marcel este de a pregăti o listă cu produsele care prezintă riscul de a ajunge zero până la sfârșitul zilei.

„Pentru Carrefour, cele trei activități care sunt definite drept scopul de bază al acestei inițiative sunt prioritare. Satisfacția clienților este îmbunătățită prin acuratețea informațiilor afișate în dreptul produselor. Disponibilitatea produselor este, de asemenea, un factor cheie de fidelizare și încredere în cadrul Carrefour. Utilizarea instrumentelor AI ne demonstrează capacitatea de adaptare și folosire a noilor tehnologii, cu scopul final de a le oferi clienților noștri o experiență optimă la cumpărături”, a mai explicat Drîmbu.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...