„Eu mă bucur, ca şi prim-ministru, că nu las o datorie copiilor noştri, că am avut capacitatea administrativă de a câştiga un proces. Cei cu acuzaţiile care au lăsat datorii de 200 de miliarde, pe care le plătim noi toţi, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie”, a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă, la Iaşi.
Întrebat despre acuzele conform cărora a contribuit la creşterea artificială a acţiunilor Gabriel Resources, Ciolacu a replicat că nu i se pare normal să răspundă la critici în contextul câştigării procesului de către România.
„Deci, într-o zi istorică a României, unde avocaţii angajaţi de Guvernul României au reuşit să întoarcă un proces aproape pierdut, eu să răspund la acuzaţii de ce nu las României datorii, unora care au făcut datorii de 200 de miliarde României? Mi se pare că poate nu trăim în aceeaşi lume”, a spus Ciolacu.
Jurnaliştii l-au mai întrebat pe premier ce explicaţii are pentru afirmaţiile din spaţiul public conform cărora România va pierde acest proces.
„Eu, ca şi prim-ministru, de câte ori am avut intervenţii pe acest proces, am spus că românii vor cunoaşte adevărul. Nu am dat nicio informaţie, nu am dat niciun document din Guvernul României, nu am dat de niciunde nicio motivare care să influenţeze acest proces. Am spus foarte clar: toate documentele vor fi puse la dispoziţia presei în momentul în care se finalizează procesul. Despre ce vorbim, despre ce bursă? Ce, eu joc la bursă? Poate dânşii joacă la bursă şi ştiţi bine că joacă la bursă. Dar problema este că s-au jucat cu banii României. Cum adică? Eu câştig un proces şi nu las o datorie de miliarde de euro României şi nu aduc o criză economică în România şi o debusolare a sistemului fiscal şi macroeconomic şi eu sunt acuzat că de ce am câştigat procesul? Chiar nu le e ruşine?”, a afirmat premierul.
Marcel Ciolacu a adăugat că s-a pregătit şi pentru cazul în care România pierdea procesul.
„Bineînţeles că m-am pregătit. Dacă vă uitaţi pe agenda mea publică, veţi vedea că chiar era o preocupare. Dar nu e cazul. Am încă datoriile domnului Cîţu de plătit. Încă plătesc la cele 200 de miliarde ale domnului Cîţu şi ale domnului Drulă. Asta e preocuparea mea. Bine că am scăpat de cele de la Roşia Montană”, a precizat Ciolacu.
Despre planurile de dezvoltare ale zonei Roşia Montană, premierul a spus că nu reprezintă o urgenţă.
„Vom vedea. În momentul acesta e un proces câştigat, ea este în zona UNESCO şi nu eu, primul ministru al României, şi nu Guvernul României trebuie să hotărască acest lucru. Acest lucru îl vor hotărî românii. Dacă am fi pierdut procesul şi în negocieri ar fi fost o astfel de opţiune, ar fi fost o urgenţă pentru Guvernul României să întrebe populaţia. Din punctul meu de vedere, nu este o urgenţă”, a spus Marcel Ciolacu.
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, că Uniunea Salvaţi România sesizează DNA şi autorităţile canadiene „pentru manipularea bursei” de către premierul Marcel Ciolacu şi cere demisia acestuia.
Tot astăzi, europarlamentarul REPER Dacian Cioloș l-a atacat virulent pe Ciolacu în cazul procesului Roșia Montană, pe care l-a acuzat că a subminat eforturile statului român și că a umflat acțiunile Gabriel Resources.