Marcel Ciolacu: S-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect
Prezent la Braşov, unde s-a desfăşurat o şedinţă extraordinară de Guvern, premierul a fost întrebat de jurnalişti dacă există posibilitatea ca salariile bugetarilor să crească din nou, după recentele proteste ale salariaţilor care reclamă reducerea fiscalităţii pe muncă.
„Din punctul meu de vedere, cred că prioritatea este, în acest moment, ca Banca Mondială să termine studiul pe care pe urmă îl înaintează Comisiei. După cum bine ştiţi, avem în cererea de plată numărul 4 trecută reforma, şi respectiv o nouă lege a salarizării. Până atunci, adevărat, avem discuţii în marja Legii 153, lege pe care o avem în acest moment. A fost o abordare greşită, pentru că neputinţa în colectare, neputinţa de a avea în sfârşit digitalizare la ANAF, a dus a se lua o decizie, din punctul meu de vedere, total greşită – aceea de a mări fiscalitatea unde se colectează cel mai bine. (…) Şi atunci s-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect, pentru că impozitarea este uniformă, indiferent de venituri. De aceea, sunt ferm convins că, în perioada următoare, şi de săptămâna aceasta voi începe discuţiile cu partenerii sociali, pentru a reaşeza lucrurile. Dar acest lucru eu nu doresc să îl fac, cum l-au făcut alţii, respectiv să luăm nişte decizii pe colţul mesei, pe care, pe urmă, le vom plăti prin creşterea inflaţiei. Tocmai s-a micşorat inflaţia cu aproape 0,5 procente. (…) Să reaşezăm lucrurile într-o normalitate”, a spus Ciolacu.
Premierul a explicat că nu se va adopta impozitarea progresivă, ca să nu aibă „prea multe discuţii” cu PNL, însă a anunţat deduceri pentru salariaţii cu venituri mici.
„Nu poţi să plăteşti aceeaşi impozitare când ai salariul minim pe economie şi când ai peste 20.000 de lei. Şi atunci, ca să nu am cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, în schimb se vor da deduceri pentru cei cu veniturile mai mici. Lucrurile acestea eu nu le iau sub emoţii. (…) Categoric, impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, trebuie, şi aici încadrăm aproape o treime dintre români, trebuie să intervenim. Printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe legea salarizării, dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi economia României devine mai dinamică. Cu alte cuvinte, României îi trebuie un plan. (…) Eu, emoţional, să iau decizii în acest moment şi să distrug tot echilibrul macroeconomic nu am să fac, în schimb voi lua decizii pentru că este o inechitate socială ceea ce se întâmplă”, a precizat Ciolacu.