Mărcile auto chinezești dețin circa 10% din piața norvegiană, devenită aproape exclusiv electrică
Norvegia este cu mult înaintea majorității țărilor în trecerea la vehiculele electrice și, spre deosebire de Uniunea Europeană și Statele Unite, nu a impus tarife de import pentru vehiculele electrice chinezești.
Bruxelles și Washington spun că vehiculele electrice chinezești beneficiază de subvenții neloiale, pe care Beijingul le neagă, iar producătorii auto occidentali au avertizat că ar putea fi afectați grav de importurile ieftine din China, deși au existat îndoieli dacă cumpărătorii ar adopta mărci necunoscute.
În Norvegia, cota de piață combinată a producătorilor chinezi, cum ar fi MG, parte a SAIC Motor, BYD și XPeng au crescut la 8,8% anul trecut, în creștere de la 5,1% în 2023 și 4,1% în 2021, conform calculelor Reuters bazate pe date OFV asupra primelor 20 de mărci de mașini vândute.
„Piața auto norvegiană este probabil una dintre cele mai dure din lume”, a declarat Christina Bu, șefa asociației norvegiene de vehicule electrice. „Există o concurență acerbă”.
Începând din noiembrie 2024, UE a crescut taxele de import cu până la 45,3%.
„Tratăm toate țările la fel”, a spus ministrul adjunct al transporturilor din Norvegia Cecilie Knibe Kroglund. Țara nordică nu face parte din UE.
Mișcarea UE a urmat deciziei Statelor Unite de a crește tarifele de import pentru vehiculele electrice chinezești la 100% din valoarea lor în 2024, de la 25% înainte.
China a devenit cel mai mare exportator de mașini electrice din lume în 2023, vânzând aproximativ 1,2 milioane de vehicule în întreaga lume.