Segmentul mașinilor de clasă A, cel dedicat mașinilor de oraș, se află într-un moment de cotitură. Neîncrezători în veniturile aduse de aceste mașini și speriați de costurile necesare transformării lor din vehicule cu motoare cu ardere internă în electrice 100%, unii producători, printre care și Volkswagen, le-ar retras rând pe rând de pe piață.
Exemplul clar al acestei situații este cuplul Vokswagen e-Up! – Skoda Citigo e-iV. Oprite din producție anul trecut după o perioadă foarte scurtă în care s-au aflat în portofoliul mărcilor, aceste modele au fost mai degrabă încercări de a ține sub control emisiile la nivelul întregii flote astfel încât să nu existe penalități ale autorităților europene decât vehicule care generează profit.
Pe de altă parte, mărci care nu au avut niciodată astfel de produse, precum Dacia (dacă scoatem din discuție faimosul Dacia 500 Lăstun produs cu ani în urmă la Timișoara) au reușit să vină pe piață cu noi vehicule produse state cu costuri reduse de producție în care aprovizionarea cu baterii este mult mai facilă. Apoi, sunt mărci, precum Fiat, care au reușit să adauge rapid sisteme electrice de propulsie gamei deja existente. Cu cât succes, rămâne de văzut.
Cu pretenția de a avea cel puțin un model în fiecare segment de piață, grupul Volkswagen nu putea lipsi mult din zona mașinilor cu dimensiuni reduse. În acest context, Herbert Diess, șeful grupului german, a admis că în următorii ani vor ajunge pe piață noi vehicule electrice mici. Mai mult chiar, Ralf Brandstaetter, șeful mărcii Volkswagen a declarat că marca sa va lansa un vehicul electric cu dimensiuni reduse în 2025 și că acesta va avea un preț cuprins între 20.000 și 25.000 de euro. Singurul lucru care nu este încă limpede este dacă acest model va fi de clasă A, precum e-Up!, sau de clasă B, înlocuind sau completând gama Polo.
Totuși, dacă includem în ecuație și declarația unui reprezentant al Seat – marcă a grupului Volkswagen – care a declarat pentru Automotive News Europe că „următoarea provocare pentru mărcile de volum este lansarea de vehiculele electrice urbane și ne propunem să jucăm un rol cheie în acest segment”, pare limpede că grupul german are în plan lansarea unui model de clasă A în următorii patru ani.
Pe de altă parte, șeful mărcii Skoda, Thomas Schäfer, a menționat într-o discuție cu jurnaliștii de la AutoExpress că viitorul model de dimensiuni reduse al grupului nu va fi un urmaș al actualei Skoda Citigo e-iV, ci un vehicul ceva mai mare.
– Test Dacia Spring: Decență, nu extravaganțe
– Skoda a anunțat un plan de investiții de 2,5 miliarde de euro