Şeful ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi

20 03. 2023
nicu-marcu-asf

„Vreau să vă spun un lucru că la ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente, două falimente, poate în ghilimele spus, pe mandatul nostru – sunt două falimente cerute de noi pentru că, ştim foarte bine şi ştiu foarte bine – că atunci când au venit cele două companii niciuna dintre ele nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu personal mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine. Li s-a dat posibilitatea şi uneia şi alteia să intre în legalitate. Nu-şi doreşte nimeni să aibă o piaţă distorsionată, dar în acelaşi timp nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi”, a menţionat Nicu Marcu, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.

El a subliniat că ambele companii au avut aceeaşi procedură de lucru, respectiv „preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate”.

„Aceste reglementări europene, Solvency II, le permit ca noi să-i supraveghem mai mult prin raportări – lucru care a îngreunat foarte mult Autoritatea să-şi facă treaba. De altfel, noi am impus, în afară de aceşti indicatori, care sunt în Solvency II – şi unii indicatori de lichiditate, chiar dacă a exces acestor condiţii din Solvency II, astfel încât să ne asigurăm că totuşi vin şi cu bani lichizi, în afară de această reasigurare prin care ambele companii preferau să-şi ducă riscurile, în proporţie de peste 90%: la City 90%, la Euroins peste 60%. Deci, n-a fost simplu ca să dovedim aceste lucruri”, a mai spus preşedintele ASF.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, a precizat sursa citată, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Ulterior, conducerea Eurohold a susţinut că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă „o preluare ostilă a activelor filialei din România” şi a anunţat că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

Marcu(ASF): City şi Euroins deţineau aproape 80% din piaţa RCA. În niciun stat nu există aşa ceva

Companiile City şi Euroins deţineau aproape 80% din piaţa RCA, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, menţionând că în niciun stat nu există aşa ceva, ca două companii să deţină o cotă de piaţă atât de mare.

„Mă întorc în urmă cu doi ani şi jumătate, când am preluat acest mandat la Autoritatea de Supraveghere Financiară, când lucrurile erau mai expansive decât acum, în sensul că aceste două companii de care aţi adus aminte mai devreme, City şi Euroins, deţineau aproape 80% din piaţa RCA. În niciun stat nu există aşa ceva. Nu există acest lucru, ca două companii să poată să deţină o cotă de piaţă atât de mare. De ce s-a întâmplat lucrul ăsta? Pentru că, în primul rând, au practicat nişte tarife foarte mici, nesustenabile – şi, în al doilea rând, pentru că sunt foarte puţine companii care acţionează în piaţă, iar companiile serioase s-au retras văzând tactica pe care o folosesc aceste companii”, a menţionat Nicu Marcu, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.

Revenind la compania City, preşedintele ASF a subliniat că „lucrurile sunt sunt un pic diferite între cele două companii ca tip de abordare”.

„Imediat după venirea mea la ASF, am dispus două analize complexe, pe ultimii 5 ani, ca să ştim exact cum stau aceste companii, cum a fost făcută supravegherea – şi ce avem de făcut. În urma acestor rezultate, am început o supraveghere foarte intensă, dacă pot să spun aşa, foarte intensă, însemnând că, în perioada imediat următoare, conducerea companiei Euroins a fost sancţionată şi destituită, dacă nu mă înşel, la două-trei luni de când a venit”, a precizat Nicu Marcu.

Totodată, el a spus că City Insurance avea nişte practici incorecte, frauduloase.

„În ce priveşte compania City – aşa cum v-am spus şi data trecută, când am fost la audiere în cadrul acestor comisii, această companie avea nişte practici incorecte, frauduloase, lucru care ne-a ţinut în loc extrem de mult – spun eu că, în condiţii normale, dacă puteam să verificăm acele conturi care existau prin Insulele Cayman sau prin conturile false care au fost în Elveţia – dacă aveam acele informaţii, într-un timp rezonabil, puteam să luăm decizii mult mai rapide. Numai că aceste practici la ei erau obişnuite. După închiderea companiei Euroins şi după toate rapoartele pe care le-am făcut, vreau să vă spun că absolut tot s-a trimis la Parchet, inclusiv acele analize făcute de către noi. Dacă cineva va considera că cineva nu şi-a făcut treaba în cazul acestei supravegheri a companiei respective, sigur va fi tras de răspundere”, a adăugat preşedintele ASF.