Marcu, AT Kearney: Covid va reduce veniturile băncilor cu 20%, iar profitabilitatea se va apropia de zero în următoarele 18 luni
Ștefan Marcu precizează că instituțiile de credit se confruntă deja cu două presiuni puternice generate de modificările pe care criza Covid 19 le-a generat pe piața bancară. Scăderea creditării și, în general, a apetitului pentru împrumuturi, reducerea veniturilor populației și a tuturor celorlalte aspecte generate de criza coronavirusului va determina scăderea veniturilor pentru băncile comerciale, este una dintre menghine. „În noul context, cred că în următoarele 18 luni vom asista la o scădere a veniturilor băncilor comerciale cu 15%-20%”, a declarat Ștfan Marcu, la o teleconferință ZF.ro
În cazul cheltuielilor cu costul riscurilor (constituire de provizioane pentru firmele cu probleme la rambursarea creditelor), consultantul financiar este de părere că deja a început să sesimtă o creștere a acestora. „Costul riscului crește pe produsele vechi, credite acordate acum un an, doi sau chiar trei companiilor și care acum dau semne de slăbiciune. În opinia noastră am putea asista la o dublare sau chiar o triplare a costurilor riscului pentru o bancă”, precizează consultantul financiar.
Cum zona de vânzări într-o bancă nu poate crește peste noapte, iar costurile riscului sunt în creștere, cea care este pusă în ecuație este profitabilitatea. „Din cauza coronavirusului, profitabilitatea băncilor este în scădere peste tot în lume, nu doar în România. Mă aștept ca cele două presiuni: scăderea veniturilor și creșterea costurilor de risc să antreneze o reducere a profitabilității băncilor chiar aproape de zero.”,spune Ștefan Marcu.
Ca soluții de diminuare a deprecierii profiturilor pentru bănci, consultantulș se gândește la scăderea cheltuielilor operaționale, fără să facă referire la ING Bank care este deja o bancă aproape exclusiv digitală, sau chiar BCR care a făcut pași importanți în ultimii ani prin platforma George. Totuși, cheltuielile operaționale au început să fie operate de ceva vreme și nu doar prin digitalizarea și automatizarea serviciilor, ci chiar prin restructurarea fiecărei instituții sau introducerea sistemelor de telemuncă.