Mare şedinţă la PNL: Nicolăescu ar putea trece la Finanţe, Frunzăverde la interne

Economica.net
07 02. 2014
nicolaescu_52647400

Liberalul Eugen Nicolăescu va fi propus în Delegaţia Permanentă pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, urmând să ocupe totodată şi postul de vicepremier, conform unor surse din PNL.

Nicolăescu renunţă la portofoliul de ministru al Sănătăţii în favoarea actualului preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, susţin sursele citate.

Cine este Eugen Nicolăescu

Eugen Nicolăescu este ministrul Sănătăţii din decembrie 2012 şi a mai ocupat această funcţie în Guvernul Tăriceanu, din 2005 până în 2008

Gheorghe Eugen Nicolăescu s-a născut la 2 august 1955, în satul Grădiştea, comuna Comana din judeţul Giurgiu, este căsătorit şi are doi copii.

În 1982, Nicolăescu a obţinut diploma de licenţă la ASE – Facultatea de Comerţ, iar din 2007 este doctor în ştiinţe economice.

Eugen Nicolăescu a mai fost ministru al Sănătăţii în Cabinetul Tăriceanu, din 2005 până în decembrie 2008.

Nicolăescu a înregistrat două mandate de deputat de Mureş, iar în 2008 a fost ales într-un colegiu din Călăraşi. La alegerile parlamentare din 9 decembrie a câştigat un nou mandat de deputat, de această dată într-un colegiu din Bucureşti.

În perioada 2000 – 2008, deputatul Eugen Nicolăescu a fost membru al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Banci, iar în 2004 – 2005 a fost vicepreşedinte al Comisiei.

Nicolăescu a deţinut în anul 2000 funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale Interimare a Valorilor Mobiliare, în perioada 1999 – 2000 a fost secretar general adjunct la Ministerul Finanţelor, iar începând din 2000 este prim-vicepreşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România.

În 2000 – 2001, Nicolăescu a fost lector universitar asociat la Universitatea „Spiru Haret”, iar în perioada 1998 – 1999 a ocupat funcţia de director economic la SC ABC Construct 2000 SRL.

Eugen Nicolăescu a condus Regia Autonomă Ratmil din Ministerul Industriei şi Comertului în perioada 1997 – 1998, anterior fiind director economic (1994 – 1997), şef serviciu buget, analize economice (1993 – 1994), economist serviciul aprovizionare (1991 – 1993) şi şef serviciu aprovizionare (1990 – 1991).

În perioada 1985 – 1987, Nicolăescu a fost analist la Centrul de Calcul cu probleme de aprovizionare tehnico-materială la Centrala Industrială de Echipament Special din Ministerul Industriei şi Resurselor, în 1987 – 1990 a fost economist la serviciul aprovizionare la Centrala Industrială de Echipament Special din Ministerul Industriei şi Resurselor, iar din 1976 până în 1985 a fost, pe rând, tehnolog, lucrător comercial, merceolog şi economist la Complexul de Hoteluri şi Restaurante Flora din ITHR Bucureşti – Ministerul Turismului şi la Complexul de Hoteluri şi Restaurante Athenee Palace din ITHR Bucureşti – Ministerul Turismului.

Eugen Nicolăescu a fost preşedintele Organizaţiei judeţeane Partidul Naţional Liberal Mureş (2001 – 2004), preşedintele Comisiei Centrale de Cenzori a PNL (2001 – 2002), membru al Biroului Executiv al Partidul Naţional Liberal, purtător de cuvânt (2002 – 2006), preşedinte ales la Organizaţia judeţeană PNL Mureş (2005 – 2008), membru în Biroul Permanent Central al Partidului Naţional Liberal (2005 – 2007), iar din 2007 este vicepreşedinte, membru în Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal.

În 1 decembrie 2000, Nicolăescu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în gradul de Cavaler.

După şedinţa liderilor PNL de joi seară, este aproape sigură venirea în fruntea Ministerului Afacerilor Interne a lui Sorin Frunzăverde.

De altfel, surse din filiala judeţeană a PNL Caraş Severin au declarat joi pentru AGERPRES că vicepreşedintele liberal Sorin Frunzăverde, actual preşedinte al CJ Caraş-Severin, este singura propunere înaintată de PNL pentru ocuparea funcţiei de ministru de Interne.

Potrivit acestora, nici vicepreşedintele PNL Marcel Vela, primar al oraşului Caransebeş, nici Mihai Stănişoară sau celelalte nume vehiculate nu au fost avansate pentru ocuparea acestui portofoliu.

De asemenea, conform surselor, Frunzăverde va rămâne singura nominalizare care va fi făcută de conducerea partidului.

Întrebat joi de jurnalişti dacă o eventuală numire a lui Sorin Frunzăverde la MAI poate fi considerată ca o apropiere de PDL, preşedintele PNL Crin Antonescu a replicat:

‘Speculaţia că orice discuţie cu domnul Frunzăverde ne duce cu gândul la PDL şi la domnul Băsescu este aberantă. Din cauza faptului că oricine ştie puţină istorie recentă ştie de când şi cât de categorică a fost despărţirea domnului Frunzăverde de PDL şi de domnul Băsescu, că domnul Frunzăverde a candidat pe listele USL şi că este unul dintre fruntaşii partidului de deja multă vreme’.

O altă decizie care, potrivit unor surse politice, ar fi fost luată la întâlnirea de joi a unor lideri PNL, este menţinerea în postul de ministru al Muncii a Marianei Câmpeanu.

În ultima vreme s-a vehiculat că aceasta ar putea fi schimbată cu deputatul PNL Cristina Pocora, însă deocamdată Câmpeanu rămâne în funcţie.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că Daniel Chiţoiu va ocupa funcţia de secretar general interimar în partid, pentru a se implica în campania electorală.

‘Suntem (…) într-un moment de organizare şi reorganizare, avem tot felul de probleme de rezolvat, suntem şi rămânem o echipă în care ne distribuim şi ne redistribuim roluri.(…) Domnia sa a făcut opţiunea de a demisiona din Guvern şi, în cadrul unor mutaţii mai largi, în calitate de vicepreşedinte va deţine – asta voi propune de mâine în Delegaţia Permanentă – şi funcţia de secretar general interimar pentru a coordona eforturile organizatorice ale partidului în acest an. Secretarul general Eduard Hellvig se va ocupa de coordonarea campaniei prezidenţiale strict, iar domnul vicepreşedinte va fi însărcinat de Delegaţia Permanentă mâine cu exercitarea de facto a acestei funcţii de secretar general interimar’, a afirmat liderul PNL.