Haos la Transporturi: După ce că nu sunt în stare să construiască autostrăzi, oficialii greşesc până şi la desenatul lor

După autostrăzi construite în ritm de melc sau care se surpă, Ministerul Transporturilor dă dovadă că nici la desenatul lor nu se prea pricepe. În harta interactivă publicată recent de către instituţie, în baza Master Planului, nu apar trei autostrăzi, sunt redenumite greşit unele tronsoane şi sunt menţionate termene nerealiste pentru finalizarea unor proiecte.
Anemona Andone - mar, 11 oct. 2016, 20:55
Haos la Transporturi: După ce că nu sunt în stare să construiască autostrăzi, oficialii greşesc până şi la desenatul lor

Din noua hartă interactivă a autostrăzilor, publicată recent de către Ministerul Transporturilor, lispseşte o bucată din Autostrada Transilvania (A3), autostrada Arad-Oradea (A11) dar şi autostrada către Serbia (A9) – marcate de noi cu roşu în harta de mai jos.

De asemenea, sunt redenumite tronsoane de autostradă şi menţionate termene nerealiste pentru finalizarea unor proiecte.

 

Schimbările din noua hartă sunt taxate dur de către membri ai forumului de infrastructură Metrou Uşor.

„A studiat careva harta asta? Totul e varză: lipseşte TOTAL o bucată din A3, mai precis: Făgăraş-Sighişoara – Tg. Mureş”, spune un forumist.

„A, nu ştiai? Nu mai au chef să facă autostrada Făgăraş – Sighişoara. Au zis că dacă se face Sebeş – Turda, e suficient doar să legi Braşov de Sibiu. Şi cam atâta”, îl lămureşte un alt forumist.

Brambureala cu Autostrada Transilvania

Renunţarea la bucata Făgăraş-Sighişoara-Târgu Mureş din Autostrada Bucureşti-Borş (A3) face ca această autostradă să nu mai aibă continuitate.

„Tâmpenia maximă este că în varianta asta autostrada A3 nu mai are continuitate: avem Borş-Tg. Mureş şi Sibiu(?!?!)-Bucureşti. Eu cred că e cazul pentru nişte demisii (sau demiteri) pe undeva prin MT pentru bătaia asta de joc”, consideră un membru al formului de infrastructură.

Pentru secţiunea Făgăraş-Sighişoara fusese lansată anul trecut o licitaţie pentru revizuirea studiului de fezabilitate, care a fost între timp anulată, din lipsă de fonduri, potrivit oficialilor de la Drumuri.

Pe de altă parte, nimeni nu şi-a asumat în mod oficial până acum renunţarea definitivă la acest tronson de autostradă.

Conform noii hărţi, A3, cunoscută sub numele de Transilvania pe porţiunea Braşov-Borş, se va continua de la Braşov către Sibiu. De aici, şoferii care vor să ajungă la Oradea pe autostradă vor merge pe A1 (Sibiu-Orăştie), după care o vor lua spre nord pe A10 (Sebeş-Turda) pentru a ajunge iar pe A3 (Gilău-Câmpia Turzii).

ECONOMICA.NET a transmis o solicitare Ministerului de resort cu privire la traseul acestei autostrăzi dar încă nu am primit niciun răspuns

Odată cu schimbarea planului pentru Autostrada Transilvania, este modificat şi alt proiect, resprectiv cel pentru A13 (Sibiu-Braşov-Făgăraş).

„A13 (Sibiu-Braşov-Bacău) a fost spartă în 2 autostrăzi: Făgăraş-Sibiu a fost rebotezată A3, iar Braşov-Bacău a fost rebotezată A5″, mai spune forumistul.

A13 apărea într-o hartă mai veche a companiei de drumuri, ce a fost publicată şi pe forumuri (galerie foto). Tot în acea hartă, A5 făcea legătura între Bucureşti şi Giurgiu.

Autostrada Arad-Oradea, scoasă din schemă?

De asemenea, noua hartă nu include nici proiectul A11, al autostrăzii Arad-Oradea. „Lipseşte TOTAL autostrada Arad-Oradea! Nu merită nici măcar un drum expres (DX)?”, întreabă forumistul.

A11 este o autostradă propusă pe traseul Arad – Oradea. Singura porţiune deschisă circulaţiei este reprezentată de 3,5 km care fac legătura dintre Autostrada A1 şi DN7.

Nu este clar dacă omisiunea acestor autostrăzi din noua hartă reprezintă o eroare sau este intenţionată, adică s-a renunţat definitiv la aceste proiecte.

Autostrada către Serbia, omisă

Din harta interactivă lipseşte şi viitoarea autostradă ce va lega România de Serbia, Timişoara-Belgrad (A9).

Asta deşi recent a fost aprobată o finanţare din fonduri europene de 9,3 milioane de euro pentru realizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii care va lega Timişoara de Pancevo, în Serbia, potrivit Timiş Online.

Proiectul este finanţat în cadrul programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.

Pe lângă autostrăzile menţionate mai sus, pentru care au fost efectuate deja unele demersuri, din noua hartă lipsesc şi alte proiecte neîncepute, după cum rezultă din comparaţia cu harta din 2014 (galerie foto). O parte dintre aceste autostrăzi se regăsesc în noua hartă ca drumuri expres.

Termene nerealiste

Alte probleme sesizate de forumişti în noua hartă a autostrăzilor sunt termenele total nerealiste. Este greu de crezut că oficialii de la Transporturi şi le asumă, aşa că cel mai probabil este vorba de vreo eroare.

Un exemplu este cel al bucăţii Câmpia Turzii – Târgu Mureş din Autostrada Transilvania. „A3, bucata Câmpia Turzii-Tg. Mures are perioada de implementare 2016-2017, deşi nu are Autorizaţie de Construire decât pe câţiva km, iar un tronson are licitaţia anulată”, spune membrul forumului Metrou Uşor.

Un termen nerealist este menţionat şi pentru Autostrada Oltenia (A12). „Craiova – Piteşti are perioada de implementare 2016-2018! Şi nu are nici măcar SF-ul (studiul de fezabilitate-n.red) gata (pardon, SF-ul nu e nici macar licitat)”, subliniază forumistul.

Alte exemple de autostrăzi cu termene de finalizare nerealiste sunt Sibiu-Piteşti şi Comarnic-Braşov, unde perioadă de implementare menţionată este 2016-2020, deşi oficialii de la Drumuri au spus în repetate rânduri că aceste proiecte ar putea fi gata abia în 2021.

O altă eroare din noua hartă vizează „autostrada demolată”. Porţiunea dintre localităţile Sălişte şi Cunţa de pe A1 mai este cunoscută ca lotul 3 din autostrada Orăştie – Sibiu. În harta de la Transporturi apare ca lotul 2.

Traficul pe acest lot tocmai a fost redeschis luni, după un an de la închidere şi demolare parţială.

Vezi mai jos harta interactivă a viitoarelor autostrăzi din România elaborată de Ministerul Transporturilor

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...