Anul trecut, Londra s-a retras din toate cele 133 de dispoziţii europene în acest domeniu, o decizie care urmează să intre în vigoare pe 1 decembrie, dar cu intenţia de a reintroduce 35 dintre acestea, scrie Agerpres.
Această retragere a fost dorită de aripa eurosceptică a Partidului Conservator condus de premierul David Cameron. De altfel, 36 de deputaţi ai majorităţii au votat împotriva moţiunii de reintegrare prezentate luni, care includea numai 11 dispoziţii.
Ministrul de interne, Theresa May, a explicat că celelalte 24 de măsuri, printre care mandatul european de arestare, nu au nevoie să fie transpuse în legea britanică – prin urmare, nici să fie votate -, însă sunt validate în acelaşi timp.
Deputaţii nemulţumiţi au denunţat o manevră pentru a eluda promisiunea guvernului de a organiza un vot special asupra mandatului european de arestare, în timp ce reprezentanţii opoziţiei laburiste au depus o moţiune prin care cereau amânarea dezbaterilor pentru adoptarea dispoziţiei, respinsă în cursul serii.
Laburiştii şi liberal-democraţii, partenerii de coaliţie ai premierului David Cameron, au fost în favoarea acestei reintegrări.
În ultimele luni,Theresa May a subliniat în repetate rânduri că Marea Britanie are nevoie de mandatul european de arestare.
‘Ne ajută să luptăm împotriva crimei transfrontaliere, să îi extrădăm pe infractorii străini, să îi găsim pe cei care caută să se sustragă legii şi să îi aducem în faţa justiţiei’, i-a scris ea recent unei responsabile din cadrul Partidului Laburist.