Marea Britanie a strâns 200 milioane de lire sterline din vânzarea de obligaţiuni islamice
Trezoreria britanică a precizat că a reuşit să plaseze obligaţiuni sukuk în valoare de 200 de milioane de lire sterline (aproximativ 250 milioane de euro), cu scadenţa la 5 ani. Randamentul pentru obligaţiunile sukuk a fost de 2,036%, la fel ca şi obligaţiunile guvernamentale britanice pe cinci ani.
Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne şi-a exprimat speranţa că vor urma şi alte emisiuni de obligaţiuni islamice, care, în conformitate cu religia islamică, nu pot beneficia de dobânzi.
‘Emisiunea de astăzi face parte din planul nostru de a face din Marea Britanie centrul necontestat al sistemului financiar global’, a spus Osborne.
Autorităţile au precizat că obligaţiunile au fost cumpărate de bănci comerciale, bănci centrale şi fonduri suverane cu sediul în Marea Britanie, Orientul Mijlociu şi Asia. Aproximativ o treime din emisiune a mers la băncile islamice care operează în Marea Britanie, care au profitat de această şansă rară de a cumpăra active sukuk denominate în lire sterline.
Însă, analiştii sunt de părere că, în pofida cererii puternice, randamentul redus şi utilizarea lirei sterline este posibil să fie diminuat apetitul investitorilor străini care sunt obişnuiţi cu randamente mai mari şi alte valute. Responsabilul pentru finanţarea islamică de la Moody’s, Khalid Howladar, a subliniat că o emisiune de obligaţiuni sukuk în valoare de 200 de milioane de lire sterline este practic nesemnificativă comparativ cu suma de 60-65 de miliarde de dolari preconizată pentru emisiunile globale de obligaţiuni sukuk care ar urma să fie derulate în acest an.
În sistemul bancar islamic perceperea dobânzilor este interzisă, însă posesorii titlurilor au dreptul să primească o parte din veniturile generate de activele pe care emisiunea respectivă le-a finanţat.