Marea Britanie: active de aproape 1.000 de miliarde de dolari vor fi mutate din cauza Brexitului (EY)

Economica.net
07 01. 2019
brexit_results__pound_falling_jpg_04923400

Votul final în parlamentul britanic cu privire la acordul de ieşire din Uniunea Europeană, încheiat de premierul Theresa May cu liderii UE, va avea loc săptămâna viitoare. Dacă parlamentarii britanici resping acordul, Regatul Unit va trebui fie să se retragă din blocul comunitar fără un acord, fie să amâne Brexitul prevăzut pentru 29 martie.

Guvernul de la Londra încearcă să-i convingă pe parlamentari să susţină acordul de divorţ negociat cu Bruxelles-ul, pentru care nu pare să se contureze o majoritate. Textul îi decepţionează atât pe cei mai mari susţinători ai Brexitului, care se tem că Regatul Unit va fi legat permanent de UE, cât şi pe eurofili, care speră încă să poată da înapoi.

„Cu cât ne apropiem mai mult de data de 29 martie fără a avea un acord, cu atât mai multe active vor fi transferate, iar angajaţii vor fi relocaţi”, a apreciat Omar Ali, şeful serviciilor financiare din Marea Britanie la EY.

De la votul Brexit din iunie 2016, EY analizează planurile unui număr de 222 de firme de servicii financiare legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Într-un raport din noiembrie 2018, EY arată că 80 de firme iau în considerare sau au confirmat relocarea activelor şi a angajaţilor.

Conform datelor publicate luni de EY, vor fi mutate active în valoare de aproape 800 de miliarde de lire sterline (1.000 de miliarde de dolari), o fracţiune din sectorul bancar britanic evaluat la 8.000 de miliarde de lire sterline.

Principalul centru financiar al Germaniei, Frankfurt, se aşteaptă să primească active în valoare de 750-800 de miliarde de euro în urma apropierii Brexitului.

Aproximativ 2.000 de noi funcţii la nivel european au fost create de firmele de servicii financiare ca răspuns la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele mai populare locaţii fiind Dublin, Luxemburg, Frankfurt şi Paris, se arată în raportul EY.

Estimările privind cele câteva sute de mii de locuri de muncă din sectorul serviciilor financiare care urmau să fie mutate în UE nu s-au materializat, iar Banca Angliei (BoE) se aşteaptă ca până în martie 2019 să fie relocate aproximativ 4.000 de joburi.