Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare

Guvernul laburist britanic a anunţat duminică lansarea unei Strategii Industriale destinate impulsionării creşterii, în zece ani, în opt sectoare cheie ale economiei ţării, printre care cel al producţiei avansate, precum cea aerospaţială, relatează agenţia EFE citată de Agerpres.
AGERPRES - Dum, 13 oct. 2024, 19:22
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Sectorul energiilor curate, cel creativ, al apărării, tehnologiile digitale, serviciile financiare, ştiinţele vieţii şi serviciile profesionale şi antreprenoriale sunt celelalte sectoare în care se doreşte atragerea de investiţii, fiind considerate cu un mare potenţial de creştere.

Miniştrii Afacerilor şi Comerţului, Jonathan Reynolds, şi Economiei, Rachel Reeves, vor detalia planul într-o Carte Verde, care va fi prezentată luni, înainte de Summit-ul internaţional al investiţiilor, care va avea loc la Londra, cu participarea unor companii din toată lumea.

Companiile, sindicatele, investitorii şi alte părţi interesate îşi vor putea aduce aportul al această Strategie guvernamentală până pe 24 noiembrie, după care vor fi activate mecanismele pentru reînnoirea sectoarelor identificate, „în mod sustenabil, rezilient şi distribuit pe tot teritoriul”, au spus cei doi miniştri.

„Vrem ca Marea Britanie să ofere o excelentă oportunitate de investiţii pentru companii”, au declarat miniştrii într-un comunicat.

Guvernul va numi şi un Consiliu Consultativ pentru Strategia Industrială, care va fi condus de Clare Barclay, CEO Microsoft UK, care se va ocupa ca acest organism „să fie o voce clară şi puternică în numele companiilor, naţiunilor (din Marea Britanie), regiunilor şi sindicatelor”.

Executivul laburist va înfiinţa şi un grup de lucru intern pentru a garanta buna funcţionare a lanţurilor de aprovizionare, cu scopul de a da încredere companiilor investitoare.

„Strategia noastră Industrială modernă va genera stabilitate pentru investitori şi le va da încredere pentru a planifica nu doar pentru anul viitor, ci pentru următorii zece ani sau chiar mai mult”, a afirmat Reynolds.

Reeves a subliniat că „niciodată nu a fost mai optimist privind potenţialul” acestei ţări.

Directorul general al Federaţiei Companiilor de producţie şi inginerie Make UK, Stephen Phipson, a observat că lumea este diferită faţă de cea de acum un deceniu şi „ideologia de a lăsa economia şi strategia industrială în mâinile pieţei libere a depăşit deja termenul de expirare”.

De aceea, intervenţia acestui Guvern „este un prim pas pentru a aborda „călcâiul lui Ahile” al economiei, care a lăsat Marea Britanie izolată între ţările avansate”, a spus el.

Preşedintele Airbus UK, John Harrison, a transmis printr-un comunicat că firma sa „salută includerea producţiei avansate în Strategia Industrială a Guvernului” şi a subliniat importanţa parteneriatului public-privat. AGERPRES/(AS-editor: Nicoleta Gherasi)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este de

Te-ar mai putea interesa și
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Mii de oameni au ieşit în stradă duminică la Madrid pentru a cere preţuri mai accesibile la locuinţe, într-un context în care scumpirile îi fac pe spanioli să se simtă excluşi de pe......
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 18,6%, în august 2024, comparativ cu luna precedentă, la 552,1 milioane ...
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Producția globală de telefoane, adidași și canapele este responsabilă pentru distrugerea a aproximativ 2.564.000 de ...
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
Un număr de 419.957 de persoane beneficiau, în luna septembrie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, ...