Ideea este susţinută de consilierii premierului Theresa May, pe fondul creşterii temerilor că alte state membre ale UE vor adopta o poziţie dură în negocierile privind Brexitul. Propunerea va fi folosită pentru a convinge UE să acorde drepturi de tip ‘paşaport’ pentru firmele de servicii financiare cu sediul în Regatul Unit, susţine publicaţia britanică.
În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip ‘paşaport’, considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.
Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.
‘Oamenii spun că nu vom obţine aceste drepturi. Avem nişte cărţi destul de bune pe care să le punem pe masă dacă ei încep să ne creeze dificultăţi. Dacă nu ne acordă drepturi de tip ‘paşaport’ şi comerţ liber, putem reduce taxa pe corporaţii la 10%’, a anunţat Sunday Times, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
În iulie, ministrul britanic de Finanţe din acea perioadă, George Osborne, anunţase că taxa pe corporaţii ar putea fi redusă la mai puţin de 15%, de la 20% în prezent, într-o încercare de a atenua şocul investitorilor după Brexit.
Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), băncile din Marea Britanie sunt cei mai mari creditori şi debitori de euro din afara zonei unice, ceea ce scoate în evidenţă care este miza pentru industria financiară britanică dacă băncile sale îşi vor pierde accesul la piaţa UE.
Industria financiară a Marii Britanii ar putea pierde venituri de până la 38 de miliarde de lire sterline (48,34 miliarde de dolari) în eventualitatea unui ”hard Brexit” (”Brexit dur”), care va impune ţării un acces restricţionat la piaţa unică europeană, potrivit unui raport recent al firmei de consultanţă Oliver Wyman, realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK.
Dacă firmele financiare îşi pierd dreptul de a-şi vinde liber serviciile în toată Europa, ar putea dispărea 75.000 de locuri de muncă, avertizează raportul Oliver Wyman. Sunt în creştere speculaţiile conform cărora acest sector – care include băncile de retail, de investiţii, firmele care gestionează active, companiile de asigurări – îşi va pierde drepturile în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Viitorul Londrei ca şi centru financiar european va fi unul dintre principalele subiecte de negociere în procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece este cel mai mare sector de export al ţării şi cea mai mare sursă de venituri din taxe.
Serviciile financiare din Marea Britanie generează anual venituri între 190 – 250 miliarde de lire sterline şi are aproximativ 1,1 milioane de angajaţi, se arată în raport. Taxele plătite de industria financiară se ridică la aproximativ 60 – 67 miliarde de lire sterline.