Marea Britanie are în vedere scăderea numărului de lucrători veniţi din alte state ale UE
Fallon, a cărui formaţiune politică (Partidul Conservator, de guvernământ) este supus presiunilor din partea Partidului pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP) pentru a reduce numărul de imigranţi din Marea Britanie, a afirmat că părţi ale ţării se simt ”sub asediu” din cauza afluxului de lucrători străini.
Premierul britanic David Cameron a promis să renegocieze relaţiile cu Uniunea Europeană înaintea unui referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE dacă Partidul Conservator va câştiga legislativele din 2015 şi urmează să elaboreze în următoarele săptămâni un plan concret de soluţionare a problemei imigraţiei.
Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al cărui mandat se încheie la 31 octombrie, a avertizat că limitarea numărului de migranţi în statele UE ar încălca dreptul comunitar şi principiul fundamental al liberei circulaţii.
”Nu putem pur şi simplu să spunem că există o regulă veche de 50 de ani şi că ea nu poate fi niciodată schimbată; lucrurile s-au schimbat în Europa şi suntem perfect îndreptăţiţi să spunem că aici este diferenţa pentru noi şi că această problemă trebuie să o soluţionăm”, a subliniat Michael Fallon.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică pentru presa britanică că nu va susţine restricţiile asupra liberei circulaţii a lucrătorilor în Uniunea Europeană, însă Fallon a precizat că Merkel nu a văzut încă propunerile Londrei.
Potrivit datelor oficiale, imigraţia netă a lucrătorilor UE în Marea Britanie în perioada martie 2013 – martie 2014 a fost de 131.000 de persoane, în creştere de la 95.000 faţă de perioada similară precedentă. Biroul de statistică al Marii Britanii a anunţat că angajarea de cetăţeni din alte state ale UE a fost cu 17% mai ridicată în al doilea trimestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.