În primul său discurs public după ce Marea Britanie a votat luna trecută în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, Andrew Haldane a apreciat că BoE trebuie să vină cu un ‘pachet de măsuri complementare de relaxare a politicii monetare’ la şedinţa de politică din data de 4 august. ‘Acest răspuns monetar, dacă vrea să consolideze aşteptările şi încrederea, trebuie să fie livrat prompt şi consistent. Prin prompt vreau să spun luna viitoare’, a subliniat economistul şef al BoE.
Imediat după acest discurs, lira sterlină s-a depreciat cu aproape un cent în raport cu dolarul american, pierzând o parte din câştigurile înregistrate după decizia surprinzătoare de joi când BoE a lăsat dobânda de bază la nivelul de 0,5%. De asemenea, banca americană de investiţii J.P. Morgan şi-a modificat prognozele cu privire la dobânda de politică monetară a BoE după discursul lui Haldane, preconizând că luna viitoare BoE va reduce dobânda de bază la zero, în loc de o scădere la 0,25% cât estima anterior.
Economistul şef al BoE nu a oferit niciun fel de detalii cu privire la forma pe care ar putea să o ia relaxarea politicii monetare şi dacă ar putea să meargă mai departe de reducerea dobânzii de bază şi achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale pe care Banca Angliei le-a derulat după criza financiară globală. În schimb, Haldane a subliniat că ar prefera ca Banca Angliei să greşească printr-un răspuns prea agresiv în locul unuia prea mic, având în vedere semnele de întrebare care planează asupra eficienţei politicii monetare în stimularea cererii, în condiţiile în care dobânda de bază practicată de BoE este deja apropiată de nivelul zero.
Anterior, guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney a declarat că spre deosebire de Banca Centrală Europeană, nu este dispus să coboare dobânda de bază sub nivelul zero din cauza pagubelor pe care o astfel de decizie le-ar provoca profiturilor şi capacităţii de creditare a băncilor. De asemenea, Mark Carney a avertizat că BoE nu va putea contracara în întregime pagubele economice provocate de decizia de ieşire din Uniunea Europeană, adăugând că deşi BoE poate influenţa oferta şi preţul creditorii are o influenţă limitată asupra cererii.