Marţi, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a anunţat că va demara discuţii între principalele bănci chinezeşti şi Autoritatea britanică de Supervizare Bancară (PRA) pentru a permite instituţiilor asiatice să-şi înfiinţeze subsidiare în Marea Britanie, atenuând reglementările impuse după criza financiară globală. George Osborne, care a efectuat o vizită importantă în China, va anula unele bariere legislative în favoarea băncilor chineze, pentru a întări poziţia Londrei drept centrul global pentru moneda Chinei, yuanul.
Dar Andrew Bailey a afirmat că noul regim va fi aplicat tuturor băncilor din afara Europei, care vor putea deschide subsidiare în Londra, ce vor fi mai puţin supervizate, atât timp cât pot demonstra că pot fi închise facă există probleme financiare majore.
Declaraţiile şefului Autorităţii britanice de supervizare bancară reprezintă o schimbare semnificativă a politicii Guvernului de la Londra, menită să promoveze comerţul liber şi să reducă reglementările mai dure impuse după criza financiară globală.
‘La începutul săptămânii am anunţat că PRA va fi pregătită să asiste la deschiderea sucursalelor băncilor din China aici … ar trebui să fie clar că nu este un aranjament special pentru China, ci parte a unei politici mai extinse’, a afirmat Andrew Bailey, prezent la o conferinţă a Asociaţiei bancherilor britanici.
Acesta a dat asigurări că va fi permisă înfiinţarea subsidiarelor numai dacă PRA primeşte asigurări exacte şi credibile de la băncile mamă şi de autorităţile de reglementare.
În iunie, Banca Angliei (BoE) a fost prima dintre băncile centrale europene care a stabilit un acord privind furnizarea de valută cu China. Conform acordului, BoE va obţine lichidităţi de 200 miliarde de yuani (57 miliarde de dolari), iar PBOC va putea accesa 20 miliarde de lire sterline (32 miliarde de dolari). China are deja acorduri similare cu Australia, Coreea de Sud şi Malaezia.
Din cauza crizei de încredere care a afectat zona euro, unele bănci din regiune s-au confruntat cu dificultăţi în a se împrumuta în valută de pe pieţe, iar obiectivul acestui program de lichidităţi este facilitarea acestor împrumuturi în valută.