Marea Britanie: Autorităţile speră să obţină 20 de miliarde de dolari din vânzarea acţiunilor Royal Bank of Scotland

Economica.net
22 11. 2017
rbs_1024_220381k_14174000

În prima fază vor fi vândute acţiuni în valoare de trei miliarde de lire sterline (patru miliarde de dolari), până la sfârşitul lunii martie 2019.

În total, în următorii cinci ani vor fi vândute două treimi din participaţia de 71% deţinută de Guvern la grupul bancar britanic.

RBS a înregistrat progrese semnificative în rezolvarea problemelor sale legale. Obiectivul Guvernului rămâne vânzarea integrală a acţiunilor deţinute la grupul bancar, atunci când o vor permite condiţiile de pe piaţă, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe, Philip Hammond.

În mai, Marea Britanie a vândut şi ultimele acţiuni din participaţia iniţială de 43% pe care o deţinea la Lloyds Banking Group (LBG), creditorul devenind astfel primul care nu mai este deţinut de stat, un semn simbolic al redresării sectorului bancar al ţării.

În timpul crizei financiare din 2008, Guvernul de la Londra a cheltuit peste 45 de miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland şi 20,5 miliarde de lire sterline pentru Lloyds. În prezent, Marea Britanie încă deţine peste 70% din Royal Bank of Scotland, iar analiştii se aşteaptă ca Executivul de la Londra să înregistreze pierderi în urma vânzării participaţiei.

Lloyds, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, a precizat că Executivul va obţine un profit de aproximativ 900 de milioane de lire sterline (1,16 miliarde de dolari) în urma vânzării participaţiei pe care o deţine la bancă.

Eforturile îndelungate de redresare a băncilor britanice care au fost salvate de stat contrastează cu cele ale creditorilor din alte ţări, cum ar fi SUA, unde JPMorgan, Bank of America şi Citigroup au achitat banii primiţi de la Guvern până la sfârşitul lui 2009.