Marea Britanie: Cameron urmează să anunţe noi restricţii la ajutoare sociale pentru imigranţii din UE
Într-un discurs extrem de aşteptat şi ale cărui principale idei au fost dezvăluite în cursul nopţii de joi spre vineri, premierul va pleda pentru introducerea unui interval de patru ani înainte ca imigranţii să poată avea acces la anumite avantaje, cum ar fi reduceri de taxe sau locuinţe sociale.
Aceste limitări sunt, în opinia sa, ‘o necesitate absolută’ dacă Marea Britanie vrea să rămână în Uniunea Europeană. David Cameron a promis, în caz de victorie la alegerile generale din luna mai 2015, că va organiza un referendum privind ieşirea din UE, pe care o vrea reformată în prealabil.
Alte piste evocate în ultimele săptămâni, cum ar fi instaurarea unui plafon privind numărul de imigranţi, au fost în schimb abandonate. Consilierii premierului conservator se tem că o astfel de măsură ar fi inaplicabilă, deoarece este neconformă cu principiul liberei circulaţii a persoanelor în UE.
‘Obiectivul meu este simplu: să facem ca sistemul nostru de imigraţie să fie mai corect şi să frânăm afluxul extrem de ridicat de imigranţi veniţi din restul UE’, ar urma să afirme Cameron vineri.
Discursul său vine la o zi de la publicarea celor mai recente date privind imigraţia.
Partidul Conservator şi-a fixat ca obiectiv limitarea soldului migrator la 100.000 de persoane. Însă, joi, Biroul Naţional de Statistică a dezvăluit o creştere de 39% a soldului migrator pozitiv între iunie 2013 şi iunie 204, la 260.000 de persoane.
Mai mult de jumătate din cei 583.000 de nou-sosiţi în această perioadă sunt cetăţeni din celelalte 27 de state din UE.
Această creştere a accentuat presiunea asupra lui David Cameron din partea aripii eurosceptice a partidului său şi în special din partea formaţiunii populiste UKIP, care a făcut din imigraţie principalul său cal de bătaie.
Premierul nu exclude ca, în lipsa unor reforme, să facă o campanie pentru ieşirea din UE la referendumul pe care l-a prevăzut pentru 2017. ‘Dacă voi reuşi, voi milita pentru o menţinere a ţării noastre în cadrul unei Uniuni Europene reformate. Însă dacă preocupările noastre nu vor fi ascultate şi relaţiile noastre cu UE nu se vor baza pe un mai bun echilibru, atunci, evident, nu pot exclude nimic’, ar urma să transmită Cameron.