Sondajul, prima anchetă sociologică de amploare pe acest subiect după martie 2017, arată că 46% dintre cei 1.019 scoţieni chestionaţi ar vota pentru independenţă şi 43% împotriva acesteia.
Dacă nu sunt luate în considerare persoanele care nu ar merge la vot şi cele care au răspuns că nu ştiu cum ar vota, atunci proporţia celor favorabili independenţei Scoţiei ar spori la 52%, iar a celor care sunt împotrivă la 48%.
„În urma vizitei premierului Boris Johnson la Edinburgh, săptămâna trecută, am efectuat un sondaj în rândul scoţienilor pentru a măsura sprijinul pentru un al doilea referendum privind independenţa”, a explicat Michael Ashcroft, care s-a opus alegerii lui Johnson la conducerea Partidului Conservator.
În primul referendum, organizat în 2014, scoţienii au respins independenţa cu 55% din voturi, dar de atunci divergenţele de opinie privind Brexitul au tensionat relaţiilor Scoţiei cu Londra.
La referendumul din iunie 2016 privind apartenenţa la Uniunea Europeană, 52% din electoratul Regatului Unit s-a pronunţat pentru ieşirea din blocul comunitar. Componentele Regatului Unit au votat însă diferit: în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru părăsirea UE, Scoţia şi Irlanda de Nord s-au pronunţat pentru rămânerea în UE.
Partidul Naţional Scoţian, care conduce guvernul delegat de la Edinburgh, susţine că un al doilea referendum privind independenţa ar fi justificat întrucât Scoţia este scoasă din Uniunea Europeană împotriva propriei voinţe.