Marea Britanie: Creştere record a economiei, de 16%, în trimestrul trei din 2020
După publicarea datelor, lira sterlină s-a apreciat la 1,3411 dolari, după ce luni se tranzacţiona la 1,3321 dolari.
Marea Britanie este a şasea economie a lumii, iar datele recente sugerează că ţara este în grafic pentru a înregistra cel mai sever declin anual din anii 1920.
De asemenea, Oficiul Naţional de Statistică a anunţat că nivelul împrumuturilor Marii Britanii a atins nivelul record de 241 miliarde de lire sterline (323 miliarde de dolari) în primele opt luni ale anului financiar, cu aproape 190 miliarde de lire sterline mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Autorităţile se aşteaptă ca deficitul să ajungă la aproape 20% din PIB în anul financiar 2020/21, dublu faţă de nivelul înregistrat în timpul crizei financiare globale.
În plus, datoria publică se ridică la aproape 2.100 miliarde de lire sterline, sau 99,5% din PIB, cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB începând din 1962, a informat ONS.
Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a reiterat angajamentul de a reduce nivelul datoriei, dar nu imediat.
„Când economia noastră se va redresa, vom putea lua măsuri pentru a pune finanţele publice pe o poziţie mai sustenabilă, astfel încât să răspundem la viitoarele crize aşa cum am făcut în acest an”, a declarat Sunak.
În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a scăzut cu 8,6% în trimestrul trei din 2020, după un recul de 21,5% în precedentele trei luni. Activitatea economică a revenit la 91,4% din nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei.
Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 15% în trimestrul trei din 2020, dar rămân la 91,1% din nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei.
Deficitul de cont curent al Regatului Unit – considerat una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale ţării – s-a adâncit în trimestrul trei la 15,7 miliarde de lire sterline, sau 2,9% din PIB