PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 0,1% în perioada octombrie-decembrie 2024, după o creştere zero în trimestrul trei din 2024, arată datele Oficiului Naţional de Statistică (ONS). Analiştii se aşteptau la un declin de 0,1% în ultimele trei luni ale anului trecut, dar rezultatele au fost stimulate de avansul de 0,4% din decembrie, scrie Agerpres.
Pe ansamblul anului trecut, economia britanică a crescut cu 0,9%, după un avans de 0,4% în 2023. Dar ajustat pentru o populaţie în creştere, PIB-ul naţional per capita a scăzut anul trecut cu 0,1%, sporind presiunile asupra standardelor de trai şi finanţelor publice.
„O surpriză plăcută, dar nu suntem încă în afara pericolului. Pe fondul celor mai recente date, vedem că cererea internă şi investiţiile companiilor au fost mai reduse decât ne aşteptam”, a apreciat analistul Scott Gardner de la Nutmeg.
Creşterea din decembrie reflectă performanţa robustă a sectorului serviciilor, a industriei şi a companiilor farmaceutice din Marea Britanie, a precizat ONS.
Analiştii atrag atenţia că economia britanică s-ar putea confrunta cu dificultăţi în urma cererii slabe din alte regiuni europene, a preţurilor mai ridicate la energie şi a perspectivei încetinirii comerţului mondial, din cauza taxelor vamale impuse de preşedintele Donald Trump.
Luna aceasta, Banca Angliei (BoE) a decis să reducă dobânda de politică monetară la 4,50%, şi a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei britanice.
Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că reducerea „va fi o veste bună pentru mulţi”, iar instituţia „monitorizează cu atenţie economia britanică şi evoluţiile globale, şi adoptă o abordare graduală şi atentă în privinţa viitoarelor reduceri ale dobânzii”.
Banca Angliei a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei britanice în acest an la 0,75%, de la un nivel de 1,5% previzionat în noiembrie, PIB-ul urmând să accelereze din nou la 1,5%, în 2026 şi în 2027. Anterior, Banca Angliei previziona un avans de 1,25% în 2026 şi în 2027.
Rata inflaţiei se situează la 2,5%, deja peste ţinta BoE, şi ar urma să atingă nivelul de vârf de 3,7% în trimestrul trei din 2025, în urma preţurilor mai ridicate la energie. Anterior, Banca Angliei previziona o inflaţie de 2,8%. Instituţia nu se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta sa de 2% până în trimestrul patru din 2027, cu şase luni mai târziu decât previziona anterior.
Rata şomajului ar urma să atingă un vârf de 4,75%, faţă de un nivel de 4,50% previzionat anterior de Banca Angliei.
Este neclar cum vor afecta în viitor potenţialele taxe vamale americane inflaţia în Marea Britanie, dar pe plan global tarifele mai ridicate vor încetini creşterea economică, deşi Regatul Unit nu este vizat în mod specifici, a apreciat Banca Angliei.