Marea Britanie este izolată la nivel european – studiu

Marea Britanie este una dintre cele mai 'singuratice' ţări din Europa, cu puţine legături cu vecinii săi şi cu puţini prieteni la care să apeleze în caz de criză, potrivit unui raport publicat de Office for National Statistics, citat miercuri de Daily Mail.
Economica.net - joi, 19 iun. 2014, 07:59
Marea Britanie este izolată la nivel european - studiu

De asemenea, britanicii sunt mai puţin încântaţi de viaţa lor socială decât majoritatea europenilor şi se simt mai puţin în siguranţă când merg pe jos acasă noaptea. Conform Daily Mail, starea naţiunii este reliefată de acest nou raport realizat de Biroul pentru Statisticile Naţionale ce analizează modul în care bunăstarea variază de-a lungul continentului. Studiul este parte a unui proiect ordonat de premierul David Cameron pentru a lua pulsul naţiunii.

‘Locuinţa unei persoane, mediul local şi tipul de comunitate în care aceasta trăieşte pot avea toate un efect asupra bunăstării unei persoane’, a precizat Biroul pentru Statisticile Naţionale. Studiul realizat la nivel de Uniune Europeană a relevat existenţa unor diferenţe importante între ţări la acest capitol.

Cu toate că Marea Britanie se situează mai bine din punct de vedere financiar decât majoritatea ţărilor, beneficiind de un şomaj redus şi de o stare de sănătate generală bună, a înregistrat printre cele mai scăzute niveluri ale sentimentului de ‘apartenenţă’ resimţit de persoanele care locuiesc undeva. Doar 75% dintre britanici se simt în siguranţă când merg pe jos acasă noaptea în oraşul sau zona în care trăiesc, faţă de 85% în Slovenia.

Doar puţin peste jumătate dintre britanici – 58 de procente – susţin că se simt apropiaţi de oamenii din zona în care trăiesc, cel mai scăzut nivel din toată Europa cu excepţia Germaniei – 58,3 la sută. De asemenea, oamenii din Marea Britanie se simt mai puţin sprijiniţi atunci când au nevoie de ajutor. Doar 88,7% dintre ei au declarat că au primit sprijin din partea familiei, prietenilor sau vecinilor atunci când s-au confruntat cu o problemă personală sau de familie serioasă. Media europeană este de 93%, Slovacia având cel mai ridicat nivel – 98,8 la sută.

Starea de sănătate poate avea la rândul său un impact major asupra vieţilor oamenilor. ‘Potrivit Ministerului Sănătăţii, există o relaţie de interdependenţă între bunăstare şi sănătate: sănătatea influenţează bunăstarea, iar bunăstarea influenţează sănătatea’. Aproape o treime dintre persoanele chestionate (32,9%) au precizat că suferă de o boală cronică, un procent uşor mai ridicat decât media la nivel de UE.

Pe de altă parte, muncitorii din Marea Britanie se bucură de o satisfacţie mai mare legată de locul de muncă faţă de media europeană, iar 26% spun că fac muncă voluntară. Circa 45,87% au mărturisit că au şi timp să facă ceea ce le place cu adevărat în viaţa de zi cu zi, cu mult în faţa României, care stă cel mai prost la acest capitol – 27%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...