Marea Britanie este izolată la nivel european – studiu

Economica.net
19 06. 2014
uk_3d_27381000

De asemenea, britanicii sunt mai puţin încântaţi de viaţa lor socială decât majoritatea europenilor şi se simt mai puţin în siguranţă când merg pe jos acasă noaptea. Conform Daily Mail, starea naţiunii este reliefată de acest nou raport realizat de Biroul pentru Statisticile Naţionale ce analizează modul în care bunăstarea variază de-a lungul continentului. Studiul este parte a unui proiect ordonat de premierul David Cameron pentru a lua pulsul naţiunii.

‘Locuinţa unei persoane, mediul local şi tipul de comunitate în care aceasta trăieşte pot avea toate un efect asupra bunăstării unei persoane’, a precizat Biroul pentru Statisticile Naţionale. Studiul realizat la nivel de Uniune Europeană a relevat existenţa unor diferenţe importante între ţări la acest capitol.

Cu toate că Marea Britanie se situează mai bine din punct de vedere financiar decât majoritatea ţărilor, beneficiind de un şomaj redus şi de o stare de sănătate generală bună, a înregistrat printre cele mai scăzute niveluri ale sentimentului de ‘apartenenţă’ resimţit de persoanele care locuiesc undeva. Doar 75% dintre britanici se simt în siguranţă când merg pe jos acasă noaptea în oraşul sau zona în care trăiesc, faţă de 85% în Slovenia.

Doar puţin peste jumătate dintre britanici – 58 de procente – susţin că se simt apropiaţi de oamenii din zona în care trăiesc, cel mai scăzut nivel din toată Europa cu excepţia Germaniei – 58,3 la sută. De asemenea, oamenii din Marea Britanie se simt mai puţin sprijiniţi atunci când au nevoie de ajutor. Doar 88,7% dintre ei au declarat că au primit sprijin din partea familiei, prietenilor sau vecinilor atunci când s-au confruntat cu o problemă personală sau de familie serioasă. Media europeană este de 93%, Slovacia având cel mai ridicat nivel – 98,8 la sută.

Starea de sănătate poate avea la rândul său un impact major asupra vieţilor oamenilor. ‘Potrivit Ministerului Sănătăţii, există o relaţie de interdependenţă între bunăstare şi sănătate: sănătatea influenţează bunăstarea, iar bunăstarea influenţează sănătatea’. Aproape o treime dintre persoanele chestionate (32,9%) au precizat că suferă de o boală cronică, un procent uşor mai ridicat decât media la nivel de UE.

Pe de altă parte, muncitorii din Marea Britanie se bucură de o satisfacţie mai mare legată de locul de muncă faţă de media europeană, iar 26% spun că fac muncă voluntară. Circa 45,87% au mărturisit că au şi timp să facă ceea ce le place cu adevărat în viaţa de zi cu zi, cu mult în faţa României, care stă cel mai prost la acest capitol – 27%.