Programul a fost citit de regina Elisabeta a II-a în cursul tradiţionalului discurs rostit în faţa Parlamentului, o cutumă ce datează din 1536. Ca în toţi anii, regina, aflată la cel de-al 63-lea discurs de la începutul domniei sale, în 1953, a parcurs într-o caleaşcă aurită traseul între Palatul Buckingham şi Westminster.
O reformă a închisorilor, măsuri de luptă împotriva extremismului sau a corupţiei se află printre obiectivele pe care guvernul britanic intenţionează să le abordeze.
‘Este un program de reforme sociale pentru a oferi oportunităţi şi şanse de reuşită tuturor’, a declarat premierul conservator David Cameron într-un comunicat.
Discursul reginei a permis să se marcheze un armistiţiu care riscă să fie de scurtă durată în dezbaterile extrem de tensionate din Regatul Unit privind viitorul regatului în cadrul UE.
Cu cinci săptămâni înainte de referendumul din 23 iunie, opiniile electoratului sunt împărţite, chiar dacă partizanii unei menţineri în UE au primit cu satisfacţie publicarea mai multor sondaje care arată un avans faţă de susţinătorii unui ‘Brexit’.
Alte priorităţi ale guvernului conservator condus de Cameron sunt măsuri de liberalizare în domeniul educaţiei şi de îmbunătăţire a serviciilor de îngrijire şi adopţie a copilului, menţionează DPA. Răspunzând la recentele critici potrivit cărora unele dintre închisorile supraaglomerate din Marea Britanie nu mai pot fi conduse, Cameron a promis libertăţi fără precedent guvernatorilor de penitenciare, între care libertăţi financiare şi juridice.
‘Aceasta stabileşte un program clar de reformă socială astfel încât să înlăturăm barierele din calea şanselor şi să extindem şansele la viaţă pentru toţi’, a declarat Cameron. Guvernul a afirmat că reformele planificate ale închisorilor sunt proiectate să amelioreze protecţia publică prin reducerea recidivei şi a criminalităţii. Educaţia pentru cei 85.000 de deţinuţi din Marea Britanie se va afla în centrul programului de reformă, a anunţat Ministerul Justiţiei.