Textul prezentat de think-tank-ul britanic, ce pledează pentru o legislaţie mai dură împotriva imigranţilor, susţine că actuala criză economică din sudul Europei va continua să împingă valuri de imigranţi către Marea Britanie.
Aceeaşi sursă anticipează că imigraţia netă a cetăţenilor europeni va fi de circa 130.000 pe an, urmând ca aceste niveluri să fie menţinute ‘pe termen mediu’. Aceasta ar însemna 520.000 de persoane în patru ani, adică mai mult decât populaţia oraşului Manchester, conform celor de la MigrationWatch UK.
Raportul afirmă că un factor-cheie în această evoluţie este creşterea imigraţiei din ţările din sudul Europei care suferă de pe urma unor rate ridicate de şomaj, precum Spania, Italia şi Portugalia. Acesta mai prezice şi că imigraţia netă generală va fi ‘în jurul a 160.000 pe an’ – mult mai mare decât obiectivele guvernamentale de ‘zeci de mii’ – de îndată ce imigraţia din afara UE a fost luată în calcul.
‘Dacă imigraţia având ca sursă state din afara UE va scădea la aproximativ 100.000 pe an, iar imigraţia dinspre state membre UE va rămâne la circa 130.000, aceasta ar deveni, în premieră, principala sursă de imigraţie netă’ din Marea Britanie, potrivit raportului.
‘Guvernul reuşeşte să reducă imigraţia din afara UE, dar acum ne confruntăm cu o situaţie în care numerele din interiorul UE ar putea reprezenta majoritatea imigranţilor străini. Acest aspect ridică o problemă fundamentală în negocierile noastre cu UE’, a declarat sir Andrew Green, preşedintele MigrationWatch. ‘A fost o nebunie să ne deschidem piaţa muncii şi sistemele de asistenţă socială pentru 100 de milioane de persoane din ţări cu un standard de viaţă mult inferior. Acum avem nevoie de o negociere hotărâtă’, a subliniat el.
Numărul imigranţilor comunitari l-ar putea depăşi pe cel al imigranţilor din afara UE în următorul set de date oficiale, ce urmează să fie publicat luna viitoare, susţin cei de la MigrationWatch. Raportul adaugă că imigraţia în cadrul UE ar putea fi redusă dacă miniştrii ar putea convinge Bruxellesul să le permită guvernelor să restricţioneze accesul la beneficii sociale pentru cinci ani.
‘Aceasta ar garanta că Marea Britanie va rămâne o destinaţie pentru indivizi foarte bine calificaţi, precum bancheri francezi sau ingineri germani, care ar rămâne neafectaţi. Pe de altă parte, i-ar împiedica pe muncitorii din cele mai sărace ţări ale UE să vină în Marea Britanie pentru a-şi spori în mod substanţial veniturile pe seama contribuabililor britanici’, potrivit sursei citate.