Marea Britanie impulsionează extracţia de petrol în Marea Nordului în contextul crizei energetice

Guvernul britanic a deschis vineri procesul de licitaţie pentru o sută de licenţe de explorare şi extracţie de petrol şi gaze în 898 de blocuri şi arii din Marea Nordului, cu scopul de a reduce importurile şi a creşte securitatea energetică, relatează agenţia EFE.
AGERPRES - vin, 07 oct. 2022, 13:23
Marea Britanie impulsionează extracţia de petrol în Marea Nordului în contextul crizei energetice

Autoritatea de tranziţie din Marea Nordului a dat asigurări că această a 33-a rundă „nu este incompatibilă” cu obiectivele de luptă împotriva schimbărilor climatice.

Marea Britanie se orientează către Marea Nordului, unde se estimează că ar fi rămas 15 miliarde de barili după ce s-a atins vârful acum două decenii, în pofida faptului că organizaţii precum Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) au avertizat că nu trebuie acordate noi licenţe dacă se doreşte atingerea ţintei de a limita la 1,5 grade încălzirea planetară în acest secol.

NSTA a identificat patru arii prioritare cu zăcăminte de hidrocarburi cunoscute şi aproape de infrastructură, pentru a accelera producţia, a explicat autoritatea într-un comunicat.

Se estimează că durata medie între descoperire şi începerea producţiei este de aproape cinci ani, dar se poate reduce, a adăugat sursa citată.

Autoritatea a explicat că petrolul şi gazele acoperă în prezent trei sferturi din necesităţile energetice ale ţării şi că, inclusiv în cazul reducerii cererii, „vor continua să joace un rol important”.

În faţa criticilor ecologiştilor, agenţia de stat a dat asigurări că efortul pentru a ajunge la „carboneutralitate în 2050 se menţine, împreună cu impulsionarea securităţii energetice”.

Organismul a explicat că extragerea de hidrocarburi din Marea Nordului în loc de a le importa va reduce emisiile cauzate de transport – însă nu le contabilizează pe cele legate de combustie, mai scrie EFE.

Totodată, a adăugat că emisiile de producţie „s-au redus cu mai bine de o cincime în perioada 2018 şi 2021” şi că „sectorul se află pe drumul de a îndeplini obiectivele de reducere cu 10% până în 2025 şi cu 25% până în 2027”, stabilite în Acordul de tranziţie al Mării Nordului în 2021.

Perioada de solicitare a licenţelor se va întinde până pe 12 ianuarie 2023, ora 14:00 GMT, şi se aşteaptă ca primele să fie acordate începând din trimestrul al doilea al anului viitor, menţionează comunicatul.

„Invazia din Ucraina a preşedintelui rus Vladimir Putin face să fie mai important ca oricând să profităm la maximum de resursele energetice suverane”, a declarat ministrul britanic al Afacerilor, conservatorul Jacob Rees-Mogg.

Directorul executiv al NSTA, Andy Samuel, a afirmat, la rândul său, că agenţia lucrează în strânsă colaborare cu industria şi Guvernul pentru a acoperi nevoile Marii Britanii cu resurse din Marea Nordului produse „într-un mod cât mai curat posibil”.

„Garantarea aprovizionării şi reducerea emisiilor spre zero net nu trebuie să se afle în conflict”, a susţinut acesta, adăugând că sectorul petrolier s-a angajat să investească în electrificare, înmagazinare de carbon şi în hidrogen.

Te-ar mai putea interesa și
În porturile europene au ajuns, în 2024, 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate din Rusia
În porturile europene au ajuns, în 2024, 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate din Rusia
În porturile europene au ajuns anul trecut 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate rusești, cu peste 2 milioane de tone mai mult decât în anul precedent, potrivit analiștilor Rystad Energy,......
Planurile lui Trump cu Groenlanda şi cum vrea să creeze Super-SUA
Planurile lui Trump cu Groenlanda şi cum vrea să creeze Super-SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce priveşte încercarea de a obţine Groenlanda, atât pentru ...
Și Petrom vinde energie electrică în Republica Moldova. Contract bilateral semnat cu traderul de stat, Energocom
Și Petrom vinde energie electrică în Republica Moldova. Contract bilateral semnat cu traderul de stat, Energocom
Traderul de energie și gaze din Republica Moldova Energocom, controlat de stat, a anunțat semnarea unui contract bilateral ...
Holcim, Romcim și Heidelberg au fost amendate cu 43,7 milioane de euro de către Consiliul Concurenței. Producătorii de ciment s-au înțeles asupra prețurilor
Holcim, Romcim și Heidelberg au fost amendate cu 43,7 milioane de euro de către Consiliul Concurenței. Producătorii de ...
Consiliul Concurenţei a sancţionat Holcim Romania S.A., Romcim S.A. și Heidelberg Materials România S.A. cu amenzi în ...