Aceste noi sancţiuni au fost anunţate în timp ce ministrul britanic de externe David Lammy şi secretarul de stat american Antony Blinken se află în Ucraina, unde vor aborda relaxarea regulilor de utilizare a armelor occidentale împotriva Rusiei, scrie Agerpres.
Zece nave sunt vizate de aceste sancţiuni, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe britanic. Acestea nu vor mai putea intra în porturile britanice şi li se va refuza accesul la registrul maritim britanic.
Trei dintre aceste petroliere au fost folosite pentru transportul de „petrol rusesc în valoare de peste 5 miliarde de dolari” de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022, mai afirmă ministerul britanic.
Este a treia oară când Regatul Unit impune sancţiuni împotriva „flotei fantomă” a Rusiei, adică nave cu proprietate uneori opacă sau care nu sunt asigurate. Aceste nave sunt folosite de Rusia pentru a „ocoli sancţiunile impuse de Regatul Unit şi de G7 şi pentru a continua comerţul nestingherit cu petrol rusesc”, potrivit guvernului britanic.
„Maşina de război a lui Putin este finanţată de un sistem economic obscur şi ilicit pe care acest guvern s-a angajat să-l destabilizeze”, mai spune ministrul David Lammy în declaraţie.
Exporturile de petrol sunt „principala sursă de venit a lui Putin pentru a-şi finanţa războiul ilegal în Ucraina”, aceste venituri reprezentând aproximativ un sfert din bugetul rus în 2023, potrivit Ministerului de Externe britanic. Prin urmare, aceste noi sancţiuni „compromit şi mai mult capacitatea Rusiei de a face comerţ cu petrol cu ajutorul flotei sale fantomă”, consideră guvernul de la Londra.