Marea Britanie încearcă să atragă mari producători de baterii pentru mașini electrice

Autoritățile britanice poartă discuţii cu șase companii pe care speră să le convingă să realizeze în Insulă uzine pentru producţia de baterii destinate automobilelor electrice.
Robert Stan - mie, 16 iun. 2021, 10:06
Marea Britanie încearcă să atragă mari producători de baterii pentru mașini electrice

În încercarea de a se conecta cu industria auto a viitorului care țintește, fără doar și poate, vehicule electrice, statele din întreaga lume își doresc să atragă investiții majore în asamblarea de baterii.

În acest context, Marea Britanie negociază cu mari companii precum constructorii de mașini Ford şi Nissan, conglomeratele sud-coreene LG şi Samsung precum şi start-up-urile Britishvolt şi InoBat Auto. Conform Reuters și Financial Times, discuțiile au ajuns în faza găsirii amplasamentelor și a subvențiilor oferite de guvern.

Obiectivul Guvernului britanic de a interzice vânzarea de noi autoturisme alimentate cu benzină sau motorină începând din 2030 şi a autoturismelor hibride din 2035 va necesita ca uzinele britanice care produc automobile să facă tranziţia la producţia de modele electrice.

„Avem nevoie de «gigafactories» pentru a menţine producţia de automobile în Marea Britanie pe termen lung”, a declarat Mike Hawes, directorul Asociaţiei Producătorilor de Automobile din Marea Britanie.

La rândul său, un purtător de cuvânt de la Ministerul britanic al Economiei a spus că Guvernul este „hotărât să sprijine construcţia de astfel de uzine şi va continua să lucreze cu investitorii şi producătorii de vehicule pentru a avansa planurile vizând producţia în masă a bateriilor în Marea Britanie”.

Financial Times subliniază însă că Marea Britanie riscă să fie devansată de Uniunea Europeană, care a pregătit un pachet important de stimulente în ideea de a-i atrage pe producătorii de baterii. În timp ce guvernul de la Londra are un fond de 500 de milioane de lire sterline cu care să ajute la finanţarea uzinelor de baterii, UE are 2,9 miliarde de euro iar ţări precum Franţa şi Marea Britanie oferă stimulente suplimentare pentru a-şi creşe atractivitatea.

În prezent există planuri pentru 38 de uzine producătoare de baterii în Europa, însă doar un proiect țintește Marea Britanie, cel al Britishvolt, susţine grupul de lobby Transport & Environment.

„Există o competiţie de facto între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, iar cine va câştiga uzinele va câştiga afacerile din industria auto” subliniază Andy Palmer, vicepreşedintele InoBat.

Ungaria se anunță deja lider

Ungaria a atras agresiv în ultimii ani producătorii de baterii și mașini asigurându-le subvenții importante. Astfel statul maghiar încearcă să își securizeze un lanț cât mai perfomant de produse de ultimă oră menite să ancoreze definitiv industria auto în țară.

„Ungaria a devenit lider european în producția de baterii pentru mașini electrice. Fără nicio exagerare putem spune că Ungaria a intrat în noua eră a industriei auto, deoarece aici sunt construite cele mai mari fabrici de baterii din lume”, a declarat Peter Szijjarto, ministrului de externe al Ungariei.

Această declarație, oferită la începutul acestui an, odată cu anunțul grupului sud-coreean SK Innovation privind demararea construcției unei a treia uzine în Ungaria, care va fi și „cea mai mare investiție greenfield (n.n. – de la zero) din istoria țării”, (2,3 mld. USD) este susținută de faptul că în statul vecin se află deja și o uzină de baterii pentru mașini electrice și hibride a Samsung SDI.

Citește și:

– Apple ar putea achiziţiona de la CATL şi BYD baterii pentru vehicule electrice (Reuters)
– Samsung SDI investește 850 mil. USD pentru extinderea producției de baterii în Ungaria

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...