Marea Britanie îşi va opri cele mai poluante centrale cu cărbune până în 2025
‘În cursul primăverii următoare vom lansa o consultare pentru a stabili calendarul de închidere a termocentralelor cu cărbune care nu sunt modernizate’, a precizat Amber Rudd, ministrul britanic al energiei. Ea a mai precizat că autorităţile au în vedere închiderea treptată, până în 2025, a tuturor centralelor care nu sunt dotate cu sisteme moderne de reducere a poluării cu gaze cu efect de seră.
În Marea Britanie funcţionează 12 termocentrale cu cărbune, dintre care 3 urmează oricum să fie închise anul viitor. Noul proiect de evaluare şi închidere anunţat miercuri se referă la celelalte 9.
Ministrul a subliniat că acele ‘centrale electrice îmbătrânite’ vor fi înlocuite ‘de alternative fiabile, interesante sub aspect financiar şi echipate cu sisteme de reducere a emisiilor’ de gaze cu efect de seră.
Autorităţile britanice au început să pună cap la cap piesele unui nou puzzle energetic, ţinând cont de nevoile şi standardele societăţii moderne, după o lungă perioadă de investiţii reduse în acest domeniu care au dus la îmbătrânirea infrastructurii existente.
Amber Rudd a subliniat că autorităţile doresc înlocuirea centralelor pe cărbune ce vor fi închise cu centrale moderne, pe gaz. În cazul centralelor nucleare, acestea vor trece printr-un program de modernizare.
În cursul anului 2014, 30% din energia electrică produsă în Regatul Unit provenea din arderea cărbunelui, 30% din gaz, 19% din energii regenerabile (eoliene etc) şi 19% de la centralele nucleare, conform statisticilor oficiale.
Fostul vicepreşedinte american Al Gore, un important activist împotriva încălzirii climatice, a declarat că acest anunţ făcut de Marea Britanie cu privire la închiderea centralelor energetice pe cărbune reprezintă ‘un exemplu de urmat’.