Marea Britanie nu renunţă la taxa pentru giganţii Internetului în pofida avertismentelor venite din partea SUA

Economica.net
22 01. 2020
best_isp_ph_2017_fb_77976000

Mai multe stat europene analizează posibilitatea introducerii unor taxe speciale care să vizeze motoarele de căutare online, platformele de social media şi cele de vânzări online, ceea ce a generat critici din partea Washingtonului care susţine că astfel de taxe vizează în mod incorect firmele americane.

„Intenţionăm să punem în practică taxa noastră pentru serviciile digitale în luna aprilie. Este o taxă proporţionată şi este concepută în mod deliberat ca o taxă temporară astfel că o vom elimina imediat ce se va ajunge la o soluţie internaţională”, a declarat Sajid Javid la un panel organizat cu ocazia Fondului Economic Mondial (WEF) de la Davos.

În replică, Steven Mnuchin, prezent la acelaşi panel, a spus că o astfel de măsură din partea Marii Britanii va declanşa o ripostă din partea Washingtonului via introducerea de tarife vamale.”Aspectele ce ţin de taxele internaţionale sunt foarte complicate şi necesită foarte mult timp pentru a fi analizate. Dacă cineva pune în mod arbitrar taxe pentru companiile noastre digitale, vom analiza posibilitatea de a introduce, arbitrar, taxe pentru companiile constructoare de automobile”, a spus Mnuchin.

Marţi, autorităţile de la Paris au anunţat că intenţionează să suspende în acest an aplicarea taxei care vizează giganţii din domeniul Internetului, în ideea de evita sancţiunile americane şi a da mai mult timp pentru găsirea unei soluţii globale în cadrul OECD.

Guvernul francez a anunţat în luna decembrie 2018 că va introduce o taxă naţională pentru giganţii Google, Apple, Facebook şi Amazon, reuniţi sub acronimul GAFA. Această taxă, care a fost votată într-un proiect de lege prezentat în luna martie 2019, prevede impozitarea cu 3% a marilor companii din sectorul digital şi se va aplica pe cifra de afaceri realizată în Franţa de giganţii din domeniul digital.

Proiectul autorităţilor britanice prevede introducerea unei taxe de 2% pentru anumite servicii digitale precum motoarele de căutare online, platformele de social media şi cele de vânzări online. Taxa nu se va aplica decât companiilor care generează o cifră de afaceri anuală de cel puţin 500 milioane lire sterline (560 milioane euro) şi ar urma să aducă la buget aproximativ 400 milioane de lire pe an în 2022.

Decizia autorităţilor britanice de a nu renunţa la proiectul taxei digitale ar putea complica intenţia Londrei de a negocia cu Washingtonul un vast acord de liber schimb după finalizarea Brexitului. Anterior Sajid Javid a anunţat că lucrările cu SUA pentru un acord de liber schimb au început.