Potrivit publicaţiei, în prima evaluare oficială asupra fluxului probabil de români şi bulgari de după anularea restricţiilor impuse pe piaţa britanică a muncii la 1 ianuarie 2014, Harper a declarat că, de această dată, nu se va repeta situaţia de acum zece ani, când în ţară a venit un val de polonezi. El a subliniat că Guvernul nu este mulţumit de venirea unor noi migranţi, dar a sugerat că aceştia ar putea să meargă mai degrabă în Germania, Italia şi Spania
Harper i-a criticat totodată pe conservatorii care au cerut ca aceste „controale tranziţionale” impuse românilor şi bulgarilor pe o perioadă de şapte să fie extinse după 1 ianuarie. „Pur şi simplu nu este posibil din punct de vedere legal”, a declarat el într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului de Interne.
Oficialul a catalogat drept „o prostie” încercarea de a prezice numărul de persoane care ar putea să vină în M.Britanie. Fostul ministru britanic de Interne a declarat săptămâna trecută, a adăugat Harper, că a fost comisă o „greşeală spectaculoasă” în 2004, când estimări academice sugerau că în ţară, la vremea respectivă, ar fi urmat să vină doar 15.000 de polonezi şi est-europeni. Secretarul a subliniat că nu intenţionează să comită o asemenea greşeală acum.
„Este o diferenţă mare faţă de (situaţia din) 2004, când eram singura ţară importantă care nu avea controale tranziţionale, iar toate celelalte ţări mari aveau. Oricine a vrut să muncească legal aici a venit în Marea Britanie”, a spus secretarul de stat.
Harper a adăugat că alte opt ţări (Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda şi Franţa) anulează de asemenea aceste măsuri la 1 ianuarie şi că, în ţări ca Italia şi Spania, există deja comunităţi importante de români şi bulgari. Peste trei milioane de români au plecat la muncă în străinătate de când Romania a aderat la Uniunea Europeană (UE) pe 1 ianuarie 2007, marea majoritate în Spania, care le-a deschis deja piaţa muncii.