Marea Britanie: Numărul lucrătorilor români a crescut cu peste 220% în ultimele 12 luni

Economica.net
04 06. 2015
marea_britanie_346899_69668400

Atunci când au fost ridicate ultimele restricţii pe piaţa forţei de muncă în Uniunea Europeană, oferindu-se astfel deplin acces pentru lucrătorii români şi bulgari în Marea Britanie, s-a înregistrat un val de solicitări la sistemul de asigurări sociale britanic, scrie Agerpres.

Criticii au susţinut că acest lucru a arătat că Marea Britanie a devenit un ”magnet pentru imigranţi”, în contextul în care datele statistice subminează în continuare speranţele premierului David Cameron de reducere a imigraţiei nete la câteva zeci de mii de persoane.

Din ianuarie anul trecut, lucrătorii din România şi Bulgaria au posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă în Marea Britanie ca orice alt cetăţean al Uniunii Europene. La data ridicării restricţiilor (1 ianuarie 2014), David Cameron aprecia că nivelul imigraţiei dinspre cele două ţări este ‘rezonabil’.

În prezent, Departamentul pentru muncă şi pensii a relevat o creştere masivă a numărul celor care au primit dreptul de munci în Marea Britanie. În luna martie a acestui an, 152.363 de români deţineau permise de muncă în Marea Britanie, faţă de 47.116 în 2014, în creştere cu 223%.

Numărul bulgarilor cu permise de muncă pe teritoriul britanic era de 40.476, în creştere cu 128% faţă de anul anterior. Pe a treia poziţie se află lucrătorii italieni, al căror număr a sporit cu 37% faţă de acum 12 luni.

Alte date statistice arată că numărul românilor şi al bulgarilor care au sosit în Marea Britanie în 2014 s-a dublat faţă de anul anterior, ajungând la 46.000, printre care 35.000 care au venit pentru a munci.

Pentru a-şi atinge obiectivele în privinţa reducerii imigraţiei nete, premierul David Cameron a dispus ca fiecare ministru să ia măsuri suplimentare, inclusiv referitoare la accesul la beneficii sociale, locuinţe şi sistemul de sănătate britanic.

Totuşi, dacă sute de mii de oameni vin în Marea Britanie pentru a munci, nu se poate face mare lucru pentru a-i opri, în special din Uniunea Europeană.

În total, 824.154 de persoane din întreaga lume se înregistraseră până în martie pentru a munci în Marea Britanie, în creştere cu 37% faţă de anul trecut şi cu 44% mai multe decât în 2010, când David Cameron a devenit premier.

Românii şi polonezii reprezintă o treime din numărul total al lucrătorilor străini înregistraţi în Marea Britanie.