Potrivit Ministerului Muncii şi Pensiilor, în luna februarie a anului trecut existau 1.760 de solicitanţi români pentru aceste ajutoare, comparativ cu un număr de 1.180 în aceeaşi lună din 2011 – o creştere de 47% în doi ani.
Cifra va oferi, de asemenea, un important punct de reper pentru viitor, după ce imigranţii români şi bulgari au câştigat drepturi depline de a veni în Marea Britanie de la 1 ianuarie.
Pe de altă parte, toţi cetăţenii din UE care caută locuri de muncă în Marea Britanie să aştepte în prezent trei luni pentru a solicita ajutoare cum ar fi alocaţia de şomaj.
Majoritatea imigranţilor români şi bulgari nu fost eligibili până la începutul acestui an pentru aceste ajutoare, aminteşte The Daily Telegraph. Doar cei care veneau să lucreze în posturi autorizate – cum ar fi posturile înalt calificate sau în agricultură – puteau pretinde ajutoare, dacă lucraseră în Marea Britanie timp de 12 luni, adaugă publicaţia.
‘Este corect ca imigranţii să contribuie la economia acestei ţări, nu să fie mânaţi aici de atractivitatea sistemului nostru de ajutoare sociale’, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Muncii şi Pensiilor de la Londra.
‘De aceea, în cadrul planului economic pe termen lung al guvernului, au fost adoptate noi reguli pentru a ne asigura că avem un sistem echitabil, unul care oferă sprijin lucrătorilor şi celor care îşi caută un loc de muncă cu adevărat, dar nu le permite oamenilor să vină în ţara noastră şi să profite’, a adăugat acesta, citat de The Daily Telegraph.