„Acest guvern nu va renunţa la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona (referitor la ieşirea din UE a unui stat membru). Vom respecta rezultatul referendumului din 2016 şi vom lucra alături de parlament pentru a obţine un acord care să prevadă plecarea din UE”, a susţinut miercuri executivul de la Londra, în răspunsul său oficial la petiţie.
Iniţiativa, lansată în februarie de Margaret Anne Georgiadou, a devenit virală săptămâna trecută, iar miercuri a înregistrat un număr total de 5.867.246 semnături.
Potrivit reglementărilor britanice, petiţiile semnate online de peste 10.000 de cetăţeni vor primi un răspuns din partea guvernului, în timp ce cele care depăşesc numărul de 100.000 de semnături vor fi luate în considerare pentru dezbatere.
Astfel, Parlamentul britanic a fixat data de 1 aprilie pentru dezbaterea petiţiei, al cărei rezultat, în orice caz, nu va avea un caracter obligatoriu şi nici nu ar include schimbări legislative.
De partea sa, guvernul conservator al Theresei May a respins categoric posibilitatea anulării ieşirii Regatului Unit din UE deoarece, a argumentat executivul, aceasta ar „diminua democraţia şi încrederea acordată guvernului de milioane de votanţi”.
„Guvernul ia notă de numărul considerabil de persoane care au semnat această petiţie. Totuşi, aproape trei sferturi din electorat a participat la referendumul din 2016 cu încrederea că rezultatul va fi respectat”, arată cabinetul britanic, amintind că 17,4 milioane de persoane s-au pronunţat în favoarea Brexit-ului.
Totodată, executivul subliniază că 80% dintre britanici au votat la alegerile generale din 2017 cu partide al căror program garanta implementarea rezultatului referendumului.