Marea Britanie: Patronatul se pronunţă pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană

Patronatul britanic a pledat cu fermitate în favoarea menţinerii Marii Britanii în rândul unei Uniuni Europene reformate, subliniind luni avantajele economice ale aderării, în timp ce guvernul de la Londra a promis un referendum în această chestiune, notează AFP.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 05:21
Marea Britanie: Patronatul se pronunţă pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană

‘Am examinat avantajele şi inconvenientele aderării la UE, dincolo de retorica politică, iar firmele britanice sunt fără de echivoc: piaţa unică este fundamentală pentru viitorul nostru’, a declarat directorul general al Confederaţiei patronale CBI, John Cridland, înaintea deschiderii conferinţei anuale, prevăzută pentru luni.

Premierul conservator David Cameron şi-a luat angajamentul în luna ianuarie să organizeze, cel mai târziu în 2017 dacă va fi reales, un referendum privind apartenenţa Regatului Unit la o Uniune Europeană reformată în prealabil. El a făcut aceste promisiuni sub presiunea aripii eurosceptice a Partidului Conservator şi succesului înregistrat de UKIP (populist antieuropean, de opoziţie) care militează pentru retragerea din UE.

CBI subliniază importanţa menţinerii în UE pentru economia britanică, estimând că aderarea reprezintă 4% -5% din Produsul Intern Brut (PIB) anual al ţării, între 62 de miliarde şi 78 de miliarde de lire sterline (73-91 miliarde de euro).

Aderarea permite accesul la o piaţă de circa 500 de milioane de persoane şi a consolidat poziţia Londrei ca unul din primele centre financiare ale lumii, consideră organizaţia patronală cu un număr de peste 240.000 de membri.

‘Ne este mai bine într-o Uniune Europeană reformată decât în afară şi fără influenţă’, afirmă Cridland.

El a subliniat că, în afara Uniunii Europene, Marea Britanie ar trebui să se conformeze unor reguli ale acesteia fără să poată influenţa elaborarea lor. Un scenariu după modelul Norvegiei sau al Elveţiei nu ar funcţiona, atrage el atenţia.

Pentru patronat, miza este rămânerea în UE, considerată imperfectă în forma sa actuală, pentru a contribui la reformarea ei din interior într-un sens mai favorabil firmelor britanice.

CBI cere, astfel, menţinerea clauzei de neparticipare la directiva privind timpul de muncă sau ca legislaţia privind munca să fie de resortul statelor.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...