Marea Britanie. Pieţele financiare şi companiile au primit în mod favorabil victoria laburiştilor

Bursa de la Londra afişa vineri o creştere modestă, la fel şi lira sterlină, primind în mod favorabil victoria zdrobitoare a laburiştilor asupra conservatorilor la alegerile legislative, în timp ce companiile britanice speră că asta se va traduce prin sfârşitul instabilităţii politice, informează AFP.
AGERPRES - vin, 05 iul. 2024, 14:51
Marea Britanie. Pieţele financiare şi companiile au primit în mod favorabil victoria laburiştilor

În jurul orei 10:00 GMT, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra afişa o creştere de 0,24%, până la 8.261,21 puncte. Al doilea indice al bursei de la Londra, FTSE 250, mai puţin internaţional şi deci cu o expunere mai mare pe economia britanică, înregistra o creştere mai importantă, de 1,04%, până la 20.824,52 puncte, scrie Agerpres.

De asemenea, lira sterlină, afectată în ultimii ani de o succesiune de crize (Brexit, inflaţie şi instabilitate politică), înregistra o creştere de 0,22% comparativ cu dolarul şi un avans de 0,09% în raport cu moneda euro.

„Companiile au salutat un rezultat electoral clar şi sfâşitul instabilităţii politice şi economice din ultimii ani, ceea ce este esenţial ca ele să poată face investiţii”, a reacţionat Stephen Phipson, director general la organismul de lobby al industriilor manufacturiere Make UK.

Dezvoltatorii imobiliari au înregistrat creşteri mai puternice decât alte companii în interiorul indicelui FTSE 100, în special Vistry Group şi Persimmon, care a urcat cu peste 4%, stimulat de planurile ambiţioase vizând construcţia a 1,5 milioane de noi locuinţe ale Partidului Laburist.

„Laburiştii vor forma viitorul guvern din Marea Britanie, însă, comparativ cu situaţia din 2019, există puţin zgomot pe pieţele financiare”, remarcă Chris Beauchamp, analist la IG, potrivit căruia reacţia slabă a lirei sterline este o dovadă a faptului că victoria laburiştilor era una aşteptată.

Pe lângă o serie de crize externe (criză fianciară, covid, războiul din Ucraina) cei 14 ani la putere ai conservatorilor au fost marcaţi şi de o puternică instabilitate politică cu cinci premieri în 14 ani, mult mai mulţi miniştri la Economie şi votul în favoarea Brexit.

„Ambianţa destinsă care domneşte pe pieţele financiare reflectă faptul că victoria zdrobitoare a laburiştilor era una prognozată de mult timp de sondaje şi deci inclusă deja în preţurile de pe piaţă”, subliniază Victoria Scholar, director de investiţii la Interactive Investor.

Aceasta adăugă că noul premier, Keir Starmer, a încercat să seducă pieţele financiare în timpul campaniei electorale prin poziţionarea Partidului Laburist drept unul favorabil companiilor şi, totodată, s-a abţinut să anunţe proiecte vizând majorarea impozitelor.

În consecinţă, City of London Corporation, entitatea care reprezintă interesele puternicului sector financiar britanic, s-a declarat vineri dispus să ajute guvernul pentru a stimula creşterea economică, a crea mai multe locuri de muncă înalt calificate, a finanţa serviciile publice sau a combate criza climatică.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor dă startul unei noi ediţii Tezaur, cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an
Ministerul Finanţelor dă startul unei noi ediţii Tezaur, cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an
Românii pot cumpăra, începând de luni, titluri de stat Tezaur cu maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%, informează Ministerul Finanţelor....
Ungaria majorează taxele pe bănci pentru a acoperi deficitul bugetar
Ungaria majorează taxele pe bănci pentru a acoperi deficitul bugetar
Autorităţile ungare au anunţat luni noi taxe pe bănci şi, de asemenea, au abandonat planurile care vizau eliminarea ...
Marcel Ciolacu despre e-TVA: Am făcut toate modificările posibile. ANAF are nevoie de digitalizare
Marcel Ciolacu despre e-TVA: Am făcut toate modificările posibile. ANAF are nevoie de digitalizare
Guvernul a făcut "toate modificările posibile" în privinţa e-TVA, iar ANAF are nevoie de digitalizare, a declarat, luni, ...
BRD Finance este cumpărată de Grupul Otto, prin companiile EOS Credit Funding și EOS Finance. Consiliul Concurenței avizează tranzacția
BRD Finance este cumpărată de Grupul Otto, prin companiile EOS Credit Funding și EOS Finance. Consiliul Concurenței avizează ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Grupul Otto, prin companiile EOS Credit Funding DAC și EOS Finance ...