Marea Britanie. Pieţele financiare şi companiile au primit în mod favorabil victoria laburiştilor

05 07. 2024
london_pub_2574890067876

În jurul orei 10:00 GMT, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra afişa o creştere de 0,24%, până la 8.261,21 puncte. Al doilea indice al bursei de la Londra, FTSE 250, mai puţin internaţional şi deci cu o expunere mai mare pe economia britanică, înregistra o creştere mai importantă, de 1,04%, până la 20.824,52 puncte, scrie Agerpres.

De asemenea, lira sterlină, afectată în ultimii ani de o succesiune de crize (Brexit, inflaţie şi instabilitate politică), înregistra o creştere de 0,22% comparativ cu dolarul şi un avans de 0,09% în raport cu moneda euro.

„Companiile au salutat un rezultat electoral clar şi sfâşitul instabilităţii politice şi economice din ultimii ani, ceea ce este esenţial ca ele să poată face investiţii”, a reacţionat Stephen Phipson, director general la organismul de lobby al industriilor manufacturiere Make UK.

Dezvoltatorii imobiliari au înregistrat creşteri mai puternice decât alte companii în interiorul indicelui FTSE 100, în special Vistry Group şi Persimmon, care a urcat cu peste 4%, stimulat de planurile ambiţioase vizând construcţia a 1,5 milioane de noi locuinţe ale Partidului Laburist.

„Laburiştii vor forma viitorul guvern din Marea Britanie, însă, comparativ cu situaţia din 2019, există puţin zgomot pe pieţele financiare”, remarcă Chris Beauchamp, analist la IG, potrivit căruia reacţia slabă a lirei sterline este o dovadă a faptului că victoria laburiştilor era una aşteptată.

Pe lângă o serie de crize externe (criză fianciară, covid, războiul din Ucraina) cei 14 ani la putere ai conservatorilor au fost marcaţi şi de o puternică instabilitate politică cu cinci premieri în 14 ani, mult mai mulţi miniştri la Economie şi votul în favoarea Brexit.

„Ambianţa destinsă care domneşte pe pieţele financiare reflectă faptul că victoria zdrobitoare a laburiştilor era una prognozată de mult timp de sondaje şi deci inclusă deja în preţurile de pe piaţă”, subliniază Victoria Scholar, director de investiţii la Interactive Investor.

Aceasta adăugă că noul premier, Keir Starmer, a încercat să seducă pieţele financiare în timpul campaniei electorale prin poziţionarea Partidului Laburist drept unul favorabil companiilor şi, totodată, s-a abţinut să anunţe proiecte vizând majorarea impozitelor.

În consecinţă, City of London Corporation, entitatea care reprezintă interesele puternicului sector financiar britanic, s-a declarat vineri dispus să ajute guvernul pentru a stimula creşterea economică, a crea mai multe locuri de muncă înalt calificate, a finanţa serviciile publice sau a combate criza climatică.