Marea Britanie pleacă sau rămâne? UE pierde oricum – analiză Saxo Bank

Votul Brexit este mai puţin important decât structura economică a Marii Britanii, iar riscurile scrutinului din Marea Britanie segmentează în continuare Uniunea Europeană /UE/ pe mai multe niveluri, susţine Steen Jakobsen, economist-şef şi CIO la banca investiţii Saxo Bank.
Economica.net - vin, 20 mai 2016, 08:22
Marea Britanie pleacă sau rămâne? UE pierde oricum - analiză Saxo Bank

‘Este foarte ironic faptul că urmează un vot Brexit, pentru că aş spune că Marea Britanie nu a fost, de fapt, niciodată parte din Uniunea Europeană. Fiind copil în anii ’70 şi ’80, îmi amintesc destul de bine cum doamna T – T adică Thatcher – s-a luptat cu UE pentru orice şi cumva a reuşit să facă UE să respecte versiunea ei asupra uniunii… cel puţin financiar. Este o şi mai mare ironie faptul că primul ministru David Cameron deja a asigurat capacitatea Marii Britanii de a nu fi parte dintr-o Europă în dezvoltare, căci acordul său cu Bruxelles-ul, din martie, creează de facto o Europă pe două niveluri cu un set de reguli pentru Marea Britanie şi un altul pentru restul Europei’, apreciază Jakobsen.

Indiferent de rezultatul de pe 23 iunie, acest lucru ar putea crea o posibilă mini-criză în Europa, căci e foarte uşor să ne imaginăm ţări precum Ungaria, Polonia şi poate chiar Finlanda dorindu-şi să încheie acorduri care să asigure concesiile oferite Marii Britanii, afirmă reprezentantul Saxo Bank.

Europa pierde dacă Marea Britanie rămâne datorită acestui precedent al celor două niveluri (spargerea marii uniuni în unele mai mici va duce la destrămarea ‘uniunilor’) şi, desigur, dacă Marea Britanie chiar pleacă, atât costurile politice, cât şi cele practice par de nedepăşit – mai ales luând în considerare faptul că încă e nevoie de o bună gestionare a crizei refugiaţilor.

‘Mie mi se pare, de asemenea, extrem de amuzant faptul că şi cancelarul Osborne, care nu-şi poate prognoza deficitul de buget pe următoarele şase luni, poate să-mi explice până la ultimul penny cât de mult va pierde fiecare familie din Marea Britanie până în 2030 dacă votează pentru un Brexit (se pare că suma e 4.300 lire sterline). Răspândirea panicii este o nebunie, mai ales pentru un simplu economist ca mine, căci viitorul Marii Britanii stă de fapt în modul în care Marea Britanie gestionează deficitul dublu cronic … contul curent al ţării a fost ultima dată pozitiv in 1982! Asta e acum 34 de ani! Deci, pentru a răspunde la întrebarea din mintea fiecărui trader FX – încotro o va lua Marea Britanie? – răspunsul e acelaşi, cu sau fără Brexit. În cele din urmă, lira sterlină o va lua în jos sau lateral. Atâta vreme cât cheltui mai mult decât câştigi, depinzi de fonduri străine şi ai o economie în care doi dintre cei mai importanţi factori de creştere, băncile şi sectorul imobiliar, sunt două sectoare cu zero productivitate şi (în cel mai bun caz!) viitor incert în ce priveşte crearea unor noi locuri de muncă cu privire la trecutul recent – înseamnă că eşti sortit să repeţi istoria recentă’, spune economistul-şef al Saxo Bank.

Brexit este o abstracţie care blochează schimbarea reală de care e nevoie în Marea Britanie, se arată în analiza Saxo Bank. Este, de asemenea, o scuză folosită pentru a evita gestionarea unei chestiuni fundamentale, structurale a societăţii care se îndreaptă spre a fi aproape 100% pe bază de servicii. Cercetarea de bază şi producţia din Marea Britanie au fost transferate peste ocean şi, mai important, capacitatea ţării de a rămâne un port de escală pentru investitorii de peste ocean este din ce în ce mai puţin atractivă având în vedere că statutul de impozitare non-domiciliu se schimbă. Un alt factor important ce poate aduce schimbare ca urmare a publicării Panama papers este faptul că premierul Cameron a cerut înregistrarea publică a proprietarilor străini de imobile.

‘Chestia asta e bună şi corectă pentru că duce la creşterea transparenţei, dar de facto reduce ‘atractivitatea’ Marii Britanii. Aş spune că regulile de impozitare schimbate şi deci stimulentele sunt mult mai importante decât statutul UE al Marii Britanii, căci Londra e deja liberă să aplice propriile reguli. Nu vreau să diminuez sub nicio formă importanţa votului, dar are prea puţin de-a face cu economia Marii Britanii şi foarte mult cu rolul acesteia în Europa. Aş vrea să subliniez faptul că nu văd niciun scenariu în care Marea Britanie beneficiază prin faptul că pleacă – nicidecum, chiar, dar asta nu înseamnă că sunt gata să accept proasta informare din campania ‘Stay’. Treaba e că nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Ştim că ‘zgomotul’ (a se citi volatilitatea) va creşte, dar nu ştim cum va arăta lumea cu sau fără un Brexit. Poate că este momentul să lărgim implicaţiile unui Brexit către întrebări mai mari şi mai importante: cum putem primi un mandat pentru schimbare care să se întâmple atât în Marea Britanie, cât şi în UE? Ambele entităţi trebuie să se uite mai în profunzime şi mai realist la viitorul fiecăreia dintre ele (oricum ambele sunt legate) şi să-şi examineze programele de stimulente şi proiectare structurală. În acest moment, a oferi acelaşi lucru va produce un viitor sumbru’, mai spune Steen Jakobsen.

Grupul Saxo Bank este specializat în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset. Platformele tehnologice de tranzacţionare ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea. Saxo oferă, de asemenea, servicii bancare tradiţionale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite pieţe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţii în 25 de birouri de pe cinci continente

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...